Biyografi Ara

Nida Tüfekçi Kimdir? Biyografisi

 

Nida Tüfekçi
Nida Tüfekçi, 1 Mart 1929 Yozgat / Akdağmadeni'nde doğdu. Müzikle ilgisi küçük yaşlarda başladı. İlk bağlama derslerini babası Hamdi Tüfekçi’den aldı. İlk ve ortaokulu Akdağmadeni, Yozgat ve Boğazlıyan’da okudu. 1950’de ise Ankara Maliye Okulunu bitirdi. 3 yıl kadar maliyeci olarak çalıştı.

Nida Tüfekçi, 1947 yılından itibaren Ankara Radyosu bünyesindeki »Yurttan Sesler« topluluğuna konuk olarak katılmaya başladı.1953’te açılan sınavla Ankara Radyosuna girerek Muzaffer Sarısözen’le birlikte »Yurttan Sesler« topluluğunda düzenli olarak çalışmaya başladı.

Yenimahalle Musiki Cemiyetinde ders verdi. 1959’da İstanbul Radyosuna geçerek sonraki yıllarda (1962) Neriman Altındağ Tüfekçi’yle birlikte »Yurttan Sesler Kadınlar Topluluğu« adıyla yeni bir yapı oluşturdu. 1966’da İstanbul Radyosu Türk Sanat ve Halk Musikisi müdür yardımcılığına getirildi. Bu dönemde »Yurttan Sesler Erkekler Korosu«, »Dört Ses Dört Saz«, »Divan-Bağlama-Cura« adlı toplulukları kurup yönetti.1971-76 yılları arasında Erzurum Radyosunda eğitmen ve denetçi olarak görev yaptı. TRT Müzik Dairesinin kuruluş çalışmalarına katılıp, bu dairenin başkan yardımcılığına getirildi. Uzun yıllar TRT Denetleme ve Repertuar Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdüren Nida Tüfekçi, derlediği türkülerden 1000 kadarının notasını yazarak halk müziği arşivlerine kattı.

1976’da TRT’den ayrılarak Devlet Konservatuarı Türk Musikisi Bölümü kurucuları arasında yeralıp öğretim üyeliği görevini üstlendi. Bilinen birçok sanatçıya dersler verdi.

Solo ve toplu programlarda bağlama çalmayı ise önce Ankara Radyosunda sonra da İstanbul Radyosunda sürdürdü. Bunun dışında »Ozanlar ve Bölge Sanatçıları«, »Oyunlarımız Türkülerimiz«, »Türkülerin Dili«, »Halk Ozanları Geçiyor« gibi açıklamalı radyo programları hazırlayıp sundu. Ayrıca başka ülke radyo ve televizyonları için de benzer programlar hazırladı.

Çeşitli araştırmalar yaptı, yazılar yazdı halk müziğine ilişkin. Değişik ansiklopedilere katkıda bulunan Tüfekçi'yeFolklor Araştırma Kurumu tarafından »1985 İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü« ve Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında devlet sanatçı ödülü verildi.

Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi’yle birlikte »Memleket Türküleri« (1963) adlı bir kitap yayımladı.18 Eylül 1993'te İstanbul'da öldü ve orada toprağa verildi.
Nida Tüfekçi Kimdir? Biyografisi Nida Tüfekçi Kimdir? Biyografisi Biyografistan Nida Tüfekçi , 1 Mart 1929 Yozgat / Akdağmadeni'nde doğdu. Müzikle ilgisi küçük yaşlarda başladı. İlk bağlama derslerini babası Hamdi ... 4.5 5

Hiç yorum yok: