Biyografi Ara

Savaş Ay Kimdir? Biyografi

 

Savaş Ay Biyografi
Savaş Ay,26 Mart 1954 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğdu. Şükran Ay ve Ünlü sihirbaz Turan Turanlı’nın oğludur. Işıl ay adında şarkıcı kız kardeşi vardır. Marmara Koleji ve Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Lise yıllarında Milli Oyunlar ekibi şefliğini yaptı.

Babasının aldığı bir karar ile birlikte lise yıllarında soyadları mahkeme kararı ile annesinin soyadı olan Ay olarak değiştirildi. Marmara Üniversitesi İktisat ve idari bilimler Fakültesini bitirdi. Savaş Ay, daha sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde okudu.

Çocukluk yıllarında okuduğu çizgi roman “Ten ten” den etkilenerek gazeteci olmak isteyen Savaş Ay, 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak gazeteciliğe başladı. Sonraki yıllarda ise Tercüman, Vatan, Milliyet, Sabah, Posta gazetelerinde ve Akajans’ta çalıştı. Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Uluslararası Muhabir ve Fotoğrafçı olarak Sipapress’te çalıştı. Fotoğrafları Time ve Bunte dergilerinde kapak olmuştur.

1984 yılında Mehmet Ali Birand ile birlikte 32. Günde televizyon programcılığına başlayan Savaş Ay, meslek hayatı boyunca gazeteci ve televizyon programcısı olarak 600′den fazla ödüle layık görüldü. Bu ödüllerden en önemlisi ise 1992 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Yılın Gazetecisi Ödülü'dür.Savaş Ay, travesti kılığına girerek, travestilerin yaşadıkları zorlukları gözler önüne sererek bunu haberleştirmesinden dolayı bu ödülü layıkıyla haketmiştir.

1993 yılında 15 yıl boyunca sunacağı ve Türkiye'de birçok ilklere imza atan A Takımı adlı ünlü tartışma programını yapmaya başlayan Savaş Ay, ATV, Kanal 6, Star tv, TGRT, Kanal 1 gibi birçok televizyon kanalında A Takımı programı dışında; Savaş Ay'la Show Biz, Savaş Ay'la Tozlu Yollar, Savaş Ay'la Sokak Arası, Savaş Ay'la Muhabir ve Stüdyo 4 gibi programlar yaptı

A Takımı programında Ağrı'nın Doğu Beyazı ilçesinde başlattığı okul kampanyasında bir gecede tam 1 Milyon TL para toplayarak adından uzun yıllar bahsettiren Savaş Ay, Beyaz Tebeşir adlı yardım kampanyası ile bir çok çocuğun okumalarına vesile olmuştur.

6 Nisan 2001 tarihinde gösterime giren senaryosunu yazdığı ve kendisinin yönettiği Dansöz adlı filmde aynı zamanda Necmi karakteri ile rol aldı. Filmde; Çolpan İlhan, Kerem Alışık, Nilüfer Açıkalın, Beyazıt Öztürk, İlknur Soydaş ve Mustafa Altıoklar rol aldı.

1999 yılında Gırtlak kanseri hastalığına yakalanan Savaş Ay, önce sesini kaybetti ve yıllarca kanserle mücadele etti. 9 Kasım 2013 tarihinde ise vefat etti.

1983 yılında Nurgün Güner'den boşandıktan sonra bir daha evlenmeyen Savaş Ay’ın Ulaşcan Ay adında bir oğlu ve Sanem Dolun Ay adlında bir kızı vardır.

Savaş Ay Kitapları

Ay Hikayeleri
Göz Tanığı
Ara Sokak
Sokak Çocuğu
Çamur Şevketin Torunu
Anlat Savaş Abi'ne

Filmografisi

2008 Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım
2007 Maskeli Beşler: Irak
2003 Mühürlü Güller
2000 Eyvah Kızım Büyüdü
2000 Dansöz - Yönetmen / Senarist
1999 Yılan Hikayesi
1998 Eyvah Babam
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında
1988 Üçüncü Göz
Savaş Ay Kimdir? Biyografi Savaş Ay Kimdir? Biyografi Biyografistan Savaş Ay Biyografi, Savaş Ay Hayatı, Savaş Ay Nereli ve Kaç Yaşında, Savaş Ay Hakkında Bilgi Savaş Ay ,26 Mart 1954 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğdu. Şükran Ay ve Ünlü sihirbaz Turan Turanlı’nın oğludur. Işıl ay a... 4.5 5

Hiç yorum yok: