Biyografi Ara

Ümit Besen Kimdir? Biyografisi

 

Ümit Besen
Ümit Besen, 14 Ekim 1956 yılında Osmaniye'de doğdu. 5 çocuklu Besen ailesinin en büyüğü olan Ümit Besen'in çocukluğu dedesinin udundan dinlediği namelerle geçti. Altı yaşında ilk okula başladığında tavan arasında bulduğu amcasının kırık melodikası onun en yakın arkadaşı oldu.

Babası (Fikret Besen) onun müzik yeteneğini farkeden ilk kişi oldu. Babası önce yeni bir melodika daha sonra yeni bir akordion aldı oğluna.Kısa sürede akordionun yerini org almıştır.

Ümit Besen, Yeteneğini ilerletmeye ve para kazanmaya karar verdi. 1974 yılında Tayfunlar Orkestrası adlı bir grup kurdu ve düğünlerde çalmaya başladı. Civar illerde herkes ondan bahsediyordu. İş teklifleri artıncada Lise 2.sınıfta okulu bıraktı. Onun için ya müzik ya okul olmalıydı. Müziği tercih etti.

Ümit Besen, 1976 yılında askerlik görevi için Kütahya'ya gitti. Kütahya'da orduevinde şarkı söylerken bir general onu dinleyerek Zonguldak Orduevine naklettirdi. Askerlik sonrasında da Adana Gazinolarının aranan müzisyeni oldu.

Onun hayatına yön veren isim ise eski futbolcu Metin Oktay olmuştur. Ümit Besen'in Çukurova Klübünde sahne aldığı bir akşam dinleyicilerin arasında bulunan Metin Oktay sesine ve yorumuna hayran kaldığı için hemen İstanbul'da ki gazinocu dostlarına tavsiye etti.

Karşılıklı görüşmelerden sonra Ümit Besen, 1978 yılında İstanbul'a geldi. Tarabya'da Köşem Bistro'da as olarak piyano çalıp şarkı söylemeye başladı. Artık İstanbul gecelerinde sahne alıyor duygu dolu yorumu ve piyanodaki yeteneği ile dinleyenleri adeta kendinden geçiriyordu.

Köşem Bistro'da çalışmaya başladığı süre içinde plakçı olan hemşerisi Hüseyin Emre tarafından beğenildi ve Ahmet Selçuk İlkan, Selami Şahin gibi güçlü bir ekiple ilk albüm çalışmasına başladı.

İlk olarak "Şikayetim Var" adlı uzun çalarını piyasaya çıkardı (1980). Hemen ardından "Islak Mendil" ile ikinci plağını yaptı (1981/82). Hareketleri rahat, söyleyişi duygulu, sesi güçlüydü. İsmi gün geçtikçe daha da büyüdü. Arka arkaya çıkardığı plakları satış rekorları kırıyor, sahne aldığı mekanlar tıklım tıklım doluyordu. Gazino kültürüne alternatif bir kültür yaratarak her kesimden insanın dinlediği yüzlerce şarkının bestecisi oldu. Türksanat Müziği'de söyledi Arabesk'te.

1980'li yıllarla beraber sinema oyunculuğu girdi Ümit Besen'in hayatına. İlk filmi "Islam Mendil"de konservatuarda okuyan fakir bir genci canlandırıyordu. Filmdeki aşk hikayesinden o kadar çok etkilendi ki bir süre sonra efsane şarkı "Nikah Masası"nı yazdı. "Nikah Masası"nı 20 dakika gibi kısa bir sürede yazdı ve besteledi. Oyunculuğu yorumculuğu kadar güçlü olmasa da aşık piyanist şantör rolleriyle izleyicisinin gönlünde taht kurmayı başardı.

Ümit Besen'in icra ettiği müzik dışında batı müziğine çok ilgisi vardır. Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Lionell Richie, Diana Krall gibi sanatçılarıda dinlemektedir.
Ümit Besen Kimdir? Biyografisi Ümit Besen Kimdir? Biyografisi Biyografistan Ümit Besen , 14 Ekim 1956 yılında Osmaniye'de doğdu. 5 çocuklu Besen ailesinin en büyüğü olan Ümit Besen'in çocukluğu dedesinin ud... 4.5 5

Hiç yorum yok: