Biyografi Ara

Yekta Kopan Kimdir? Biyografi

 

Yekta Kopan
Yekta Kopan, 1968 yılında Ankara’da doğdu. Babası tiyatrocu Lütfü Kopan, annesi Engin Kopan’dır. Babası aracılığıyla henüz çocukken, TRT Ankara Radyosu’nda seslendirme yapmaya başladı. Seslendirme sanatçısı olan ablası Yeşim Kopan gibi Radyo Çocuk Saati Programı’nda seslendirme eğitimi aldı ve bu alanda çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Öğrenim hayatı Ankara'da geçti. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Yazın hayatına şiir yazarak başladı. İlk şiiri “Yarın” adlı edebiyat dergisinde yayınlandı.

Yaşamına İstanbul'da devam eden Yekta Kopan'ın, öyküleri Hayalet Gemi dergisinde yayınlandı. 1998'de elektronik ortamda yayın yapan AltZine dergisinin ve ardından Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olan Altkitap’ın kurulmasına öncülük etti. Altyazı sinema dergisinde film eleştirileri yazdı. Eşik Cini dergisinde öykü üstüne metinler yazdı ve derginin yayın kurulunda görev aldı.


İlk kitabı Fildişi Karası 2000 yılında yayımlandı. Bunu Fildişi Karası, Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri , 'Yedi Derste Vicdan Muhasebesi', 'Kara Kedinin Gölgesi' ve 'Karbon Kopya' adlı öykü kitapları ile 'İçimde Kim Var' adlı romanı takip etti. 'Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri' 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağanına değer görüldü.

2006'da Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir İki Kişilik Bir Oyun adlı tiyatro projesinin metnini yazdı. Proje Almanya, İtalya ve Hollanda’da sahnelendi.

2007'de yayınlanan Karbon Kopya adlı öykü kitabı, aynı yıl Dünya Kitap Ödülleri'nde "Yılın Telif Kitabı" ödülünü aldı. Kitapta yer alan "Çevirenin Notu" adlı öyküsü, 2010 yılında "El Toreador" adıyla İngiltere'de, "The Lounge Companion Vol.2 - A Collection of Creative Writing" seçkisinde yayınlandı.

Dtv (Deutscher Taschenbuch Verlag) tarafından yayınlanan Alles Blaue, alles Grüne dieser Welt seçkisinde bir öyküsüyle yer aldı. Daha Önce Tanışmış mıydık? adındaki e-kitabı altKitap tarafından okurlara ulaştırıldı.

Altı yaş öncesi için yazdığı ve Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabı “Burun”, 2009 yılında yayımlandı.

Kasım 2009'da yayımlan Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabı hem Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne hem de Haldun Taner Öykü Ödülü'ne değer görülerek önemli bir başarı kazandı.

Seslendirme sanatçısı olarak hayatı boyunca yaptığı çalışmalar sonucu Yekta Kopan'ın sesi özellikle Jim Carrey, Geleceğe Dönüş filmi serilerindeki Michael J. Fox, çizgi film karakteri Sylvester ve Buz Devri (film) animasyon karakteri gelincik Sid ile özdeşleşti. Ayrıca Star Wars Sezon 1, 2 ve 3'te Obi-Wan Kenobi'yi ve X Men 2'de Cyclops'u seslendirdi.
Yekta Kopan Kimdir? Biyografi Yekta Kopan Kimdir? Biyografi Biyografistan Yekta Kopan Hayatı, Yekta Kopan Biyografi, Yekta Kopan hakkında Bilgi... Yekta Kopan , 1968 yılında Ankara’da doğdu. Babası tiyatrocu Lütfü Kopan, annesi Engin Kopan’dır. Babası aracılığıyla henüz çocukken, TRT ... 4.5 5

Hiç yorum yok: