Biyografi Ara

Yıldız Tilbe Kimdir? Biyografisi

 

Yıldız Tilbe
Yıldız Tilbe, 16 Temmuz 1966 yılında İzmir’in Gültepe mahallesinde doğmuştur. Yıldız Tilbe'nin Annesinin adı Altun Tilbe, babasının adı Ali Tilbe’dir. Tilbe’nin babası Ağrı’lı bir Sünni Kürt, annesi ise Tunceli’li bir Alevi Zaza'dır. Babası Ali Tilbe mevsimlik işçiydi.

Fabrikalarda çuval indirip kaldırarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyordu. Annesi ise küçük bir bakkal işletiyordu. 6 kardeşin en küçüğüdür. Bitmiş olan evliliğinden Sezen Burçin adında bir kız çocuğu vardır. İş hayatına tezgahtarlıkla başlamış, sekreterlik, ütücülük, bebek bakıcılığı, ve şarkıcılık işlerini de yapmıştır.

Yıldız Tilbe, İzmir’de gece klüplerinde çalışırken, Sezen Aksu’nun kendisini dinlemeye gelmesi ile İstanbul’a gitmiş ve Sezen Aksu'ya 1992 yılında 9 ay boyunca vokalistlik yapmıştır. Daha sonra Cem Özer’ni Laf Laf Açıyor programında solistlik yaparak şöhret kazanmış ve 1994 Yılında tek başına hazırladığı Delikanlım adlı albümü ile müzik dünyasına giriş yapmıştır. Albümünün çıktığı ilk yıllarda türk popunun zirvede olması, Tilbe’yi pop söylemeye itmiştir ve pop müziğine önemli eserler vermiştir. 1996 yılında narkotik şube tarafından yapılan baskında bir miktar esrarla yakalanıp göz altına alınmıştır. 1998 yılına kadar adı bu tür olaylarla anılmıştır ve bu yıl içinde tedavi olmuştur. 2002 yılında kanser hastalığına yakalanmış ve bir süre tedavi görmüştür. Yaşama isteği ile bunu da atlatır. Günümüze kadar sayısız şarkıya imza atarak başarısını sürdürmektedir.

Yıldız Tilbe yazdığı şarkılarda hüzün, aşk ve ayrılık konularını edinmiştir. Aşk temasını şarkılarında imgesel olarak, güçlü bir dil ile anlatmıştır. Sanatçının 1993 yılından 2005 yılına kadar yayınladığı 9 albümde yer alan şarkılarda bu temaları görmek mümkündür. Sanatçı kariyeri süresince 2004 yılında bir ilk olarak “Yıldız’dan Türküler” adlı albümünde seçme türkülere, 2009 yılında ise “Aşk İnsanı Değiştirir” albümünde arabesk ve halk müziklerine yer vermiştir. Şarkılarında günümüzde daha sade bir dil kullanmaktadır. Tarz olarak pop ile başlamış ve repertuvarını genişleterek arabesk, halk müziği ve sanat müziği formlarını da kullanmıştır.

“Şarkılarım sadece beni anlatmıyor, herkesi anlatıyor. Onun için dinliyor insanlar. Bir o şarkıları söyleyen Yıldız var, bir de o şarkıları dinleyen biri var. Bazı şarkılarımı ben bile acıdan dinleyemiyorum. Ayrıca o şarkılar dışında söyleyecek bir şeyleri olan biriyim ben. Sadece söylediğim 40 şarkıdan ibaret değilim yani…”

Kariyeri öncesinde bir dönem boyunca yardımcı ses sanatçısı olarak çalışmış ve pek çok diğer sanatçı ile işbirliği içinde projeler gerçekleştirmiş olan Tilbe, 1994 yılı Haziran ayında Aydın Oskay’la anlaşarak Delikanlım isimli şarkısı ve aynı ismi taşıyan albümünü, piyasaya süren sanatçı adını duyurmayı başarmıştır. Albüm içerisinde yer alan şarkıların tamamı Tilbe’ye ait olup, sanatçı albümünde seslendirdiği “Zülüf” adlı sözleri ve müziği Neşet Ertaş‘a ait şarkıya da yer vermiştir. Albüm 3.000.000 satış trajını yakalayarak en fazla satılan albümler arasında yer almıştır. Yıldız Tilbe ilk klibini Cenk Torun ile birlikte oynadığı “Delikanlım” adlı parçaya çekmiştir.

Bir yıl aranın ardından sanatçının 1995 yılında yayınladığı ikinci stüdyo albümü olan Dillere Destan, 10 şarkıdan oluşmakta olup albümdeki şarkılar Tilbe’ye aittir. Sanatçı bu albümünde “Havalım” adlı söz ve müziği Tarkan‘a ait ve “Mühür Gözlüm” adlı söz-müziği Neşet Ertaş’a ait şarkılara da yer vermiştir.

2 Ağustos 1996‘da yayınlanan Aşkperest albümü sanatçının üçüncü stüdyo albümü olup toplamda üçüncü albümüdür. Albümde 13 şarkı yer alıyor olup, albümdeki şarkıların 9′u sanatçıya aittir. Albümde yedinci sırada yer alan “Gönül Çalamazsın” adlı şarkının söz ve müzikleri ise anonimdir. Delikanlım adlı şarkısının Remix’i bu albümdedir. Yorum ve söz olarak Tilbe’nin zirveye ulaştığı, pop müziğinin altın çağlarına değer katan bir albümdür.

1998 yılında yayınlanan ve sanatçının dördüncü stüdyo albümü olan bir diğer albüm Salla Gitsin Dertlerini‘dir. Albüm 12 parçadan oluşmakta olup albümde yer alan 4 şarkının söz ve bestesi sanatçıya aittir. Albümde söz-müziği Pir Sultan Abdal‘a ait “Geçti Dost Kervanı” adlı şarkıda Tilbe tarafından yeniden yorumlanmıştır.

2001 yılında yayınlanan Gülüm adlı albümde yer alan şarkıların söz ve müziklerin tamamı Tilbe’ye ait olup, sanatçı albümde “Aşkın Ceza mı?” adlı şarkının klibinde yakın arkadaşları ile beraber klipte yer almıştır. Albüm, sanatçının İdo Bay adlı şirketle son çalışmasıdır.

24 Nisan 2002 tarihinde yayınlanan ve Yıldız Tilbe’nin 5. stüdyo albümü olan Haberi Olsun 11 şarkıdan oluşıyor olup, albümde yer alan on şarkının bestesi sanatçıya aittir. Albümde 1. ve 2. sıralarda yer alan “Haberi Olsun” adlı şarkının iki ayrı versiyonuna albüm içerisinde yer verilmiş, “Haberi Olsun”, “Aşk Laftan Anlamaz ki” ve “Ummadığım Anda” adlı şarkılara klipler çekilmiştir. Albümün de ismi olan “Haberi Olsun” adlı şarkıya, daha sonra bir remix yapılmıştır

26 Nisan 2003 tarihinde yayınlanan Yıldız Tilbe’nin 7. stüdyo albümüdür. Albümde 12 şarkı yer alıyor olup, albümdeki şarkıların tamamı sanatçıya aittir. Albümün düzenlemelerini Ozan Doğulu ve Selim Çaldıran yapmıştır. Albümde yer alan “Yürü Anca Gidersin”, “Çabuk Olalım Aşkım”, “E mi” ve “Çat Kapı” adlı şarkılara klipler çekilmiştir.

2004 yılında yayınlanan Yıldız’dan Türküler adlı albüm, Yıldız Tilbe’nin Türk kültürlerine ait şarkıların kültürel ezgilerle söylediği Türk Halk Müziği şarkılarının yer aldığı şarkıların yer aldığı 8. stüdyo albümüdür. Albümde 20 şarkı sanatçı tarafından yeniden yorumlanmıştır. Tilbe bu albümüyle 2004 Kral TV Video Müzik Ödülleri‘nde “En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı” ödülüne layık görülmüştür.

2004 yılında yayınlanan bir diğer albüm ise Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım‘dır. Yıldız Tilbe’nin ilk tekli çalışmalarına yer verdiği bu albümde söz ve müzikleri sanatçıya ait 6 şarkı yer almaktadır. Albümde “Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım” şarkısının 2 remix versiyonu, “Değerini Bilmek Gerekir Aşkın” şarkısının ise 1 remix çalışması yer almakta olup aynı şarkılara klipler çekilmiştir.

15 Mayıs 2005 tarihinde yayınlanan Papatya Baharı adlı albüm Tilbe’nin 10. albümü olup, albümde “Kendimi Vermiyorum”, “Yar Yanına Geleceğim”, “Papatya Baharı” adlı şarkıların pop-rock, slow ve remix versiyonları dahil olmak üzere 18 şarkı yer almaktadır. Albümdeki şarkıların söz ve müziklerinin tamamı Tilbe’ye aittir.

2006 yılında yayınlanan ve sanatçının ilk tekli çalışması olan Tanıdım Seni toplamda 11. albümüdür. Albümdeki tüm şarkıların söz ve müziği Yıldız Tilbe’ye aittir.

Sanatçının bir diğer albümü 8 Ocak 2008 tarihinde yayınlanan, 16 şarkıdan oluşan ve Tilbe’nin 12. stüdyo albümü olan Güzel‘dir. Albümde 15. sırada yer alan “Şarkıların Şarkısı” adlı şarkının sözleri, sanatçının 2008 yılına dek albümlerinde yayınladığı şarkıların isimlerinden derlemiştir.

Yıldız Tilbe, 20 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanan Aşk İnsanı Değiştirir adlı albümde ise Tilbe, arabesk ağırlıklı şarkılar seslendirmiştir. Albüm 2 ayrı CD çalışmasından oluşuyor olup, albümde 8. sıradaki “Ağla Yüreğim” adlı şarkının söz ve müziği sanatçıya aittir. Albüm 23 şarkıdan oluşmakta olup listelerde satış rekorları kırmıştır.

12 Mayıs 2010 tarihinde Seyhan Müzik etiketiyle 14. albümüdür. Albümde 11 şarkı yer almaktadır. Şarkıların tamamı Yıldız Tilbe’ye ait olup 2 tanesi daha önceden sanatçı arkadaşlarına verdiği Ayrılamama Ve Hiç Kimse Değilim şarkılarını kendi yorumu ile albümüne almıştır. Pop ağırlıklı bir albümdür. Albümde Hastayım Sana, Bu Evde Senle ve Sevgilim Benim şarkılarına klip çekilmiştir

Albümleri

1994: Delikanlım
1995: Dillere Destan
1996: Aşkperest
1998: Salla Gitsin Dertlerini
2001: Gülüm
2002: Haberi Olsun
2003: Yürü Anca Gidersin
2004: Yıldız'dan Türküler
2004: Sevdiğime Hiç Pişman Olmadım
2005: Papatya Baharı
2006: Tanıdım Seni
2008: Güzel
2009: Aşk İnsanı Değiştirir
2010: Hastayım Sana
2011: Oynama
Yıldız Tilbe Kimdir? Biyografisi Yıldız Tilbe Kimdir? Biyografisi Biyografistan Yıldız Tilbe , 16 Temmuz 1966 yılında İzmir’in Gültepe mahallesinde doğmuştur. Yıldız Tilbe'nin Annesinin adı Altun Tilbe, babasının a... 4.5 5

Hiç yorum yok: