Aliye Uzunatağan Kimdir? Biyografisi

Aliye Uzunatağan Kimdir Biyografi
Aliye Uzunatağan, 24 Aralık 1951 yılında Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde doğdu. İstanbul Şehir Tiyatrolarında küçük yaşta oyunculuğa başlayan Aliye Uzunatağan, İstanbul Belediye Konservatuarı'nda okurken burada oyunculuk yapmaya başladı.

1982 yılında askeri darbeden sonra çıkarılan yasa ile tiyatrodan çıkarılan Aliye Uzunatağan, 1983 yılında tekrar İstanbul Şehir Tiyatrolarına döndü.

Katherina Blum'un Çiğnenen Onuru isimli oyununda başrolde oynayan Aliye Uzunatağan,  Türkiye'de ilk defa konulan Kültür Bakanlığı Devlet Ödülü ile birlikte Ankara Sanat Kurumu ve Avni Dilligil ödülleri kapsamında Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödüllerini aldı.

Aliye Uzunatağan, 1994-1996 yılları arasında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları`nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı ve Uluslararası Akdeniz Tiyatro Enstitüsü Sekreteri olarak çalıştı. Türkiye'de ilk defa "Anton Çehov Kimdir ve Nasıl Oynanmalı" tezini hazırladı.

Aliye Uzunatağan, Bisküvi Adam, Obur, Sırık, Camgöz adlı çocuk oyunlarında, Sadri Alışık Tiyatrosunda, Allah'a Ismarladık Cumhuriyet ve Güllü adlı oyunlarda yönetmenlik yaptı.

20 yıldan uzun süredir sahne tatbikat eğitmeni olarak görev yapan Aliye Uzunatağan, bir dönem Kadir Has Üniversitesinde derslerde verdi. İstanbul'daki Üniversitelerin yanı sıra Eskişehir, Bursa, Edirne, Kıbrıs Üniversitelerinde de seminerler ve workshoplar yapmaktadır.

Halen Şehir Tiyatrolarında Yönetmen ve Oyuncu olarak görev alan Aliye Uzunatağan, 2009 yılında Maskeliler Oyununu sahneye koymuştur. Bu oyunla Sadri Alışık ve Afife Jale yılın en iyi oyuncu ödüllerini almıştır.


Tiyatro dışında uzun yıllardır sinema filmleri ve dizilerde birçok ünlü oyuncunun seslendirmesini de yapan Aliye Uzunatağan, aynı zamanda dizi ve filmlerde oyunculuk da yapmaktadır.

Aliye Uzunatağan, Çocuklar Duymasın dizisinde Duygu karakterini canlandıran Ayşecan Tatari'nin de annesidir.

2016 yılında Yüksek Sosyete adlı dizide Engin Öztürk, Hazar Ergüçlü, Meriç Aral, Ozan Dolunay ve Taner Barlas ile birlikte rol alan Aliye Uzunatağan, Bedia Sultan karakterini canlandırdı.

Filmografisi

2018 Lady Winsley - Dünya
2016 Yüksek Sosyete - Bedia Sultan
2014 Ruhumun Aynası - İnci
2011 Ya Sonra - Didem'in Annesi
2011 Huzurum Kalmadı - Eski Modacı Cahide
2011 Beni Unutma - Türkan Hanım
2009-2010 Unutulmaz - Türkan
2009 Kampüste Çıplak Ayaklar
2008 Vesaire Vesaire - Canan
2007 Kuzey Rüzgarı - Saadet Hakman
2007 Geniş Zamanlar - Şule
2007 Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım - Avukat
2006 Yaşanmış Şehir Hikâyeleri - Aynur
2005 Yeniden Çalıkuşu - Saime
2005 Belalı Baldız - Anne Jale
2004 Bütün Çocuklarım - Hülda Kıroğlu
2004 Bir Dilim Aşk - Hamiyet
2002 Seni Yaşatacağım
2001 Yapayalnız
2000 Şöhret Tutkusu
2000 Evdeki Yabancı - Namigar Sultan
1999 Can Dostum
1997 Böyle mi Olacaktı - Zehra Adalı
1996-1998 Kara Melek - Saliha Sökmen
1996 Hayat Bazen Tatlıdır - Aliye
1995 Sahte Dünyalar - Yıldız
1995 Kopgel Taksi - Aliye
1985 Acıların Çocuğu - Songül
1980 Talihli Amele - Mehmet Ali'nin Eşi
1976 Bekleyiş
1971 Kavanoz Dipli Dünya
1969 Sen Bir Meleksin - Nuray
Previous
Next Post »