Aykut Oray Kimdir? Biyografisi

Aykut Oray
Aykut Oray, 3 Ekim 1942 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğdu. Bizimkiler dizisinin unutulmaz oyuncusu Katil Yavuz karakteri ile ünlendi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri bölümünden mezun olan Aykut Oray, Hititoloji üzerine Yüksek Lisans da yaptı. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosunda tiyatroya başlayan Aykut Oray, tiyatrodan sonra dizi ve sinema oyunculuğuna da başladı.

Özellikle Türk Televizyon tarihinin en uzun dizilerinden biri olan Bizimkiler dizisinde oynadığı, Horozcu ve Katil Yavuz karakteri ile hafızalarda yer etti. 2001 yılında Ayşen Gruda ile birlikte oynadığı mafya ve komedi içerikli diziyle de ekranların vazgeçilmez yüzlerinden biri oldu.

Aykut Oray, 1996 yapımı Gurbetçiler dizisinde Ruhsar Öcal ile rol aldı. Son sezonu olan 2002-2003 döneminde Çiçek Taksi dizisine katılarak Haydar karakterini canlandırdı.

Aykut Oray, bir dönem Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon bölümünde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde oyunculuk dersleri verdi.

Son olarak 2009 yılında gösterime giren İlker Ayrık, Gül Gölge, Billur Kalkavan ve Engin Altan Düzyatan ile birlikte rol aldığı Mezuniyet adlı filmde rol aldı.

11 Ağustos 2009 tarihinde Muğla'nun Köyceğiz ilçesinde geçirdiği bir kalp krizinden dolayı hayatını kaybeden Aykut Oray'ın cenazesi Çengelköy Mezarlığında defnedildi. Aykut Oray, Suhandan Oray ile evli ve 2 çocuk babasıydı.

Filmografisi

2009 Mezuniyet - Şevket
2008 İyilik Kervanı - Ağa
2008 Çorap Söküğü - Aykut
2008 Memur Muzaffer - Akif
2007 Evimin Erkeği - İhsan
2007 Hayal ve Gerçek - Şero
2006 Şarkılar Susmasın
2006 Janjan - Mahmut Harmancı
2006 Eve Giden Yol 1914 - Paşa
2006 Eksik Etek - Şehmuz
2005 Davetsiz Misafir
2004 Dikkat Dikkat
2004 Halk Düşmanı - Kaptan
2004 Uy Başuma Gelenler - Muhtar

2003 Hayat Bilgisi - Hayri
2002 Reyting Hamdi
2002 Ömerçip

2002-2003 Çiçek Taksi - Haydar
2001 Koltuk Sevdası
2001 Şellale - Yusuf Usta
2000 Şarkıcı
1996 Gurbetçiler - Rüştü
1994 Zzzzt FM
1993 Rumuz Sev Beni
1993 Sevgili Ortak - Kamil
1993 Yazlıkçılar - Hıdır
1991 Ana - Şehmuz
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1989-1997 Bizimkiler - Katil Yavuz

1986 Perihan Abla
1972 Bir Garip Yolcu - Aykut
Previous
Next Post »