Biyografi Ara

İskenderiyeli Hypatia Kimdir? Biyografi

 

İskenderiyeli Hypatia Kimdir Biyografi
İskenderiyeli Hypatia (370–415), o zamanların üniversitesi kabul edilen İskenderiye'deki Museion'da felsefe, matematik ve astronomi dersleri vermiştir. Platon ve Aristoteles'in tanıtılmasında dersleri etkili olmuştur. Tam olarak onun felsefesi bilinmemekle birlikte, daha az metafizik içerikli bir Yeni Platonculuk olduğu varsayılmaktadır.

Zamanının iktidar ilişkilerinde ve politikada yeri olduğu sanılmaktadır ve etkili bir kişi olması nedeniyle bazı entrikaların kurbanı olduğu düşünülmektedir.

Bu süreç bir yandan da, Antik bilimlerin ve Pagan felsefesinin sona erdiği ve Hıristiyanlaşmanın güçlendiği bir süreçtir. Doğa bilimleri ve matematik gibi alanlarda yoğun bir gerileme dönemi bu tarihlerden itibaren başlamıştır. Hypatia çağının yegane bilim kadını olarak bilinir. Zeki ve güzel bir kadın olarak zamanındaki erkek dünyasında etkili olmuştur. Aritmetik alanında 13 ciltlik bir yapıtı söz konusudur.

2009 yapımı Agora adlı filmde Oscar ödüllü yıldız Rachel Weisz tarafından başarıyla canladırılmıştır.
İskenderiyeli Hypatia Kimdir? Biyografi İskenderiyeli Hypatia Kimdir? Biyografi Biyografistan İskenderiyeli Hypatia Hayatı, İskenderiyeli Hypatia Biyografi, İskenderiyeli Hypatia Hakkında bilgi... İskenderiyeli Hypatia (370–415), o zamanların üniversitesi kabul edilen İskenderiye'deki Museion'da felsefe, matematik ve astrono... 4.5 5

Hiç yorum yok: