Nilüfer Açıkalın Kimdir? Biyografisi

Nilüfer Açıkalın Kimdir Biyografi
Nilüfer Açıkalın, 1967 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Makedonya göçmenidir. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde oyunculuk eğitimi alarak mezun olan Nilüfer Açıkalın, bir dönem Devlet Tiyatrolarında da oyunculuk yaptı. 

Nilüfer Açıkalın, 1987 yılında ünlü oyuncu Peker Açıkalın ile evlenen Nilüfer Açıkalın, 1994 yılında boşanarak Yönetmen Orhan Oğuz ile evlendi.

Nilüfer Açıkalın, 1995 yılında Türkan Şoray, Ali Poyrazoğlu, Aytaç Arman ve Mahir Günşiray ile rol aldığı, Yer Çekimli Aşklar filminin senaryosuna da katkıda bulundu.


1998 yılında Mualla adlı filmde Kerem Alışık ile başrolde oynayan Nilüfer Açıkalın, 1999'da Ferzan Özpetek'in senaryosunu Gianni Romoli ile yazdığı ve yönettiği Osmanlı döneminde 2. Abdülhamit'in harem'ini konu alan Harem Suare adlı sinema filminde Selma rolünü oynadı.

2000 yılında Atv'de yayınlanan Beyoğlu Rüyası adlı dizide Selma rolünü oynayana Nilüfer Açıkalın, aynı yıl Savaş Ay'ın yazıp, yönettiği Dansöz adlı filmde Çolpan İlhan, Kerem Alışık, İlknur Soydaş, Fikret Kuşkan, Beyazıt Öztürk ve Mustafa Altıoklar ile birlikte rol aldı. Filmde Emire rolünü oynadı.

Kara Kentin Çocukları filminde oynadığı Mine karakteri ile 5. Sadri Alışık Ödülleri kapsamında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ve 2003 yılında, Bekleme Odası filmi ile 14. Orhon Arıburnu Ödülleri kapsamında, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

2015 yılında vizyona giren Ece Dizdar, Tilbe Saran ve Taner Birsel ile rol aldığı Çekmeceler adlı filmde Ayşe rolünü oynadı.

Filmografisi

2016 EksiBir

2015 Çırak
2014 Çekmeceler - Ayşe
2014 Paşa Gönlüm Nermin
2013 İnadına Yaşamak - Meryem

2014 Büyük Sürgün Kafkasya - Selvi
2012 Kötü Yol - Ayten

2010 Hayde Bre - Saadet
2009 Mazi Yarası - Samiye
2008 Meleğin Sırları - Filiz

2008 Ay Işığı - Nejla Çetin
2005 Hepimiz Kardeşiz
2005 Otel İstanbul
2003 Bekleme Odası
2003 Serseri Aşıklar
2002 Havada Bulut
2000 Kiralık Kadın
2000 Artık Sevmeyeceğim
2000 Beyoğlu Rüyası
2000 Şaşı Felek Çıkmazı
2000 Dansöz
1999 Güle Güle
1999 Kimsecikler
1999 Harem Suare
1999 Kara Kentin Çocukları - Mine
1998 Karanlıkta Biri Var
1996 Deniz Bekliyordu
1996 Şovalye, Pamuk Prenses ve Hain
1996 Beşi Bir Yerde
1996 Sihirli Ceket
1995 Yer Çekimli Aşklar - Ceren
1994 
Gülşen Abi - Sevda
1993 Çılgın Aşıklar
1993 Şaşkın Gelin
1992 Yağmur Beklerken
1992 Talaz
1991 İlk Aşk
1988 Ada


Nilüfer Açıkalın Kitapları

2014 Karanlık Çök Güzelim
2012 Çakır Zamanlar
2011 Çıldırtan Öyküler
2011 Şaşkın Kurt
2008 Yoldan Çıkmış Öyküler
2007 İyiler Yalnız Gezer
2007 Çatlak Zamanlar
2006 Yıkık Aşklar Diyarı
2002 Saklı Safkan
2000 Çocuk Oyuncağı Değil
2000 Bıçak Sırtı