Yılmaz Gruda Kimdir? Biyografisi

Yılmaz Gruda,14 Temmuz 1930, İstanbul'da doğdu. Ankara Ticaret Lisesi'ndeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başlayan oyunculuk yaşamı, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatro'da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında da görev yaptı. Bir süre yeniden memurluk hayatına dönüp, muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca tiyatrosunu yönetti.

Ayşen Gruda'nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attila İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. 

Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Yılmaz Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Anton Çehov etkisi açıkça görülür. Sanatçının yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. 

1950'li yıllardan bu yana birçok sinema filmi ve dizide oynayan Yılmaz Gruda, halen aktif olarak oyunculuğa da  devam etmektedir

Yılmaz Gruda Eserleri

2007 Bir Başka O - Oratoryo
2006 Manzum Nasreddin Hoca Fıkraları
2002 Marathon "Bir Uzun Koşu"

2002 Bir Çürümüş Kent Belgeseli
1997 Çerçi Zeus - Bir Çağdaş Mitoloji Denemesi
1997 Çarmıhtaki Yeni Mehmet
1996 Camdaki Düşman
1994 Tek Perdelik Dokuz Oyun - Anton Çehov

1993 Kül Altındaki Kor - Anton Çehov
1976 Şu Bizim Tiyatromuz


Filmografisi

2012 Böyle Bitmesin - konuk oyuncu
2012 İşler Güçler
2012 Suskunlar - konuk oyuncu
2011 Aşk Tesadüfleri Sever
2010 Çakıl Taşları
2010 Şeytanın Pabucu
2009 Aşk Geliyorum Demez
2007 Kavak Yelleri
2004 Yabancı Damat
1996 Gözlerinde Son Gece
1994 Aylaklar
1997 Meryem ve Oğulları
1996 Tek Başına
1976 Arabacının Aşkı
1976 Su Perisi Elması
1976 Güngörmüşler
1976 Kana Kan
1976 Şoför
1976 Aşk Dediğin Laf Değildir
1976 Kuklalar
1975 Vur Tatlım
1975 Diyet
1975 Nereden Çıktı Bu Velet
1974 Kartal Yuvası
1974 Fedai
1973 Sevda Yolu
1973 Cano
1973 Bebek Yüzlü
1972 Zulüm
1972 Suya Düşen Hayal
1971 Bir Kadın Kayboldu
1970 Ölünceye Kadar
1971 Herkesin Sevgilisi
1970 Ağlayan Melek
1970 Bomba Ahmet
1966 Kanun Benim
1966 Karakolda Ayna Var
1964 Affetmeyen Kadın
1963 Rüzgar Zehra
1961 Kader Yolcusu
1961 İstanbul'da Aşk Başkadır
1961 Suçlu Aşıklar
1960 Gecelerin Ötesi
1959 Düşman Yolları Kesti
1958 Dokuz Dağın Efesi


Yılmaz Gruda Ödülleri

2003 Yunus Nadi şiir ödülü - Marathon "Bir Uzun Koşu"
1999 Behçet Aysan şiir ödülü - Çerçi Zeus
Previous
Next Post »