Yılmaz Gruda Kimdir? Biyografisi

Yılmaz Gruda Kimdir Biyografi
Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930, İstanbul'da doğdu. Ankara Ticaret Lisesinde okurken okuldan ayrılan ve memurluğa başlayan Yılmaz Gruda, aynı zaman şiir yazmaya da başladı. Yazdığı bazı şiirler dergilerde yayınlandı.

1956'da Cep Tiyatrosunda oyunculuğa başlayan Yılmaz Gruda, Küçük Tiyatro, Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında çalıştı. Bir süre Muammer Karaca tiyatrosunu da yöneten Yılmaz Gruda, şiir ve tiyatrodan sonra sinema oyunculuğuna da başladı. Ayrıca bazı filmlerde seslendirmeler de yapmaktadır. Ünlü yazar Attila İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir.

1950'li yıllardan bu yana 100'ü aşkın sinema ve dizide rol alan Yılmaz Gruda'nın eski eşi de ünlü oyuncu Ayşen Gruda'dır. 1976 yılında boşanmalarından sonra da Ayşen Gruda onun soyadını taşımaya devam etti.

1999 yılında Behçet Aysan Şiir Ödülleri kapsamında Çerçi Zeus adlı şiiri ile ödül alan Yılmaz Gruda, 2003 yılında da Marathon : Bir Uzun Koşu şiir ile Yunus Nadi şiir ödülünü kazandı.

2016 yılında Antalya Film Festivali'nde Onur ödülü'ne layık görüldü.

Yılmaz Gruda, 2016 yılında Türk ve Yunan ortak yapımı İsmail ve Roza adlı sinema filminde Tasos Nousias, Leda Protopsalti, Cem Aksakal ve Sümercan Aysan ile birlikte rol adlı. Filmde İsmail karakterini canlandırdı.

Filmografisi

2017 Yıldızlar Şahidim - Ragıp
2016 İsmail ve Roza - İsmail
2015 Mutlu Ol Yeter - Ziya
2015 Biz Biraz Dolaşalım
2015 Adana İşi
2014 Ulan İstanbul
2014 Otel Divane
2014 Olur Olur
2014 Kod Adı : K.O.Z - Emin Emmi
2014 Gülcemal - Abdülkerim
2013 Vicdan
2013 Sürgün İnek - Cebrail Dede
2013 Fatih - Emir Ali Çelebi
2013 Aşk Ağlatır
2012 Böyle Bitmesin
2012 İşler Güçler - Rüstem Abi
2012 Suskunlar - Ömer
2011 Aşk Tesadüfleri Sever - Kemal Dede
2010 Çakıl Taşları - Süleyman
2010 Şeytanın Pabucu - Nahit
2009 Aşk Geliyorum Demez
2007 Kavak Yelleri - Haşmet
2004 Yabancı Damat
1996 Gözlerinde Son Gece
1994 Aylaklar
1997 Meryem ve Oğulları
1996 Tek Başına
1976 Arabacının Aşkı
1976 Su Perisi Elması
1976 Güngörmüşler - Kaptan
1976 Kana Kan
1976 Şoför
1976 Aşk Dediğin Laf Değildir
1976 Kuklalar

1975 Köçek - Acenta Rıza
1975 Vur Tatlım - Mafya
1975 Diyet
1975 Nereden Çıktı Bu Velet
1974 Kartal Yuvası
1974 Fedai
1973 Sevda Yolu
1973 Cano
1973 Bebek Yüzlü
1972 Zulüm
1972 Suya Düşen Hayal
1971 Bir Kadın Kayboldu
1970 Ölünceye Kadar
1971 Herkesin Sevgilisi
1970 Ağlayan Melek - Naci
1970 Bomba Ahmet

1966 Yaşamak Haram Oldu - Rüstem
1966 Kanun Benim - Seyfettin
1966 Karakolda Ayna Var - Sabri
1964 Affetmeyen Kadın - Savcı
1963 Rüzgar Zehra - Musa
1961 Kader Yolcusu
1961 İstanbul'da Aşk Başkadır
1961 Suçlu Aşıklar
1960 Gecelerin Ötesi - Hakkı
1959 Düşman Yolları Kesti - Şükrü
1958 Dokuz Dağın Efesi


Yılmaz Gruda Eserleri

2007 Bir Başka O - Oratoryo
2006 Manzum Nasreddin Hoca Fıkraları
2002 Marathon "Bir Uzun Koşu"

2002 Bir Çürümüş Kent Belgeseli
1997 Çerçi Zeus - Bir Çağdaş Mitoloji Denemesi
1997 Çarmıhtaki Yeni Mehmet
1996 Camdaki Düşman
1994 Tek Perdelik Dokuz Oyun - Anton Çehov

1993 Kül Altındaki Kor - Anton Çehov
1976 Şu Bizim Tiyatromuz
Previous
Next Post »