Biyografi Ara

İslam Çupi Kimdir? Biyografi

 

İslam Çupi
İslam Çupi, 1932 yılında Arnavutluk'un başkenti Tiran'da doğdu. Ailesi daha sonra İstanbul'a taşındı. 1951 yılında Vefa Lisesi'ni bitirdi. 1957'de Günlük Spor Gazetesi'nde muhabir olarak gazeteciliğe başladı. Bir dönem amatör olarak futbol oynadı. Son Havadis, Türkiye Spor, Yeni İstanbul, Akşam, Tercüman gibi gazetelerde çalıştı.

1981 yılında Milliyet'in spor müdürü Namık Sevik'in çağrısı üzerine hayatının sonuna kadar ayrılmayacağı Milliyet Gazetesi'ne geçti ve "Pazarın Ertesi" isimli köşesinde yazdı. Gazetecilik yaşamı boyunca değişik alanlarda 26 ödül kazandı. Bir dönem Türkiye Spor Yazarları Derneği asbaşkanlığı görevini üstlendi. Fransızca biliyordu.

İslam Çupi, 1995 yılında yayımlanan "Hey Gidi İstanbul" isimli bir kitap yazmıştır. Ayrıca vefatından sonra yazılarının derlendiği "Futbolun Ölümü" ve "Olaylar, sağ bekin lahana dolmasını yemesiyle başladı" isimli kitaplar yayımlanmıştır.

İslam Çupi, 44 yıllık gazeteci olan İslam Çupi tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi'nde anî kalp durması sonucu 6 Şubat 2001 tarihinde hayatını kaybetti.

İslam Çupi, yazılarını daima kurşun kalem ile yazardı. 20 Ocak 2006 tarihinde Fenerbahçe Spor Kulübü yönetimi Şükrü Saracoğlu Stadyumu basın tribününe İslam Çupi adını vermiştir.

Çevresi tarafından; Spor yazarlarının Balzac'ı, Arnavut prensi, Mavi gözlü dev, Baba diye anılırdı.

Vefatından sonra hakkında Milliyet Gazetesi'nde çıkan bir yazıdan: "İslam Çupi gibi olmak!" Spor yazarlığına her başlayanın hedefi buydu. Hâlâ da bu! Aralarından büyük gazeteciler, ünlü muhabirler, yazarlar, müdürler çıktı. Ama hiç kimse İslam Çupi olamadı.
İslam Çupi Kimdir? Biyografi İslam Çupi Kimdir? Biyografi Biyografistan İslam Çupi Hayatı, İslam Çupi Biyografi, İslam Çupi hakkında bilgi... İslam Çupi , 1932 yılında Arnavutluk'un başkenti Tiran'da doğdu. Ailesi daha sonra İstanbul'a taşındı. 1951 yılında Vefa Lises... 4.5 5

Hiç yorum yok: