Biyografi Ara

Metin Altıok Kimdir? Biyografi

 

Metin Altıok
Metin Altıok, 14 Mart 1940 yılında İzmir'in Bergama ilçesinde doğdu. Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi'nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl'ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. İşçi Partisi üyesiydi.

Metin Altıok, Sivas katliamından ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993 tarihinde Ankara'da vefat etti.

Şiirleri 70'li yıllarda yayımlanmasına karşın Metin Altıok, şiirlerinin kaynakları bakımından 1960'lı yılların geç ürün veren (ya da geç yayınlanan) şairlerinden biri olarak nitelendirilebilir.

Gezginde Servet-i Fünun'dan, Ahmet Haşim'den, Ahmet Muhip Dıranas'dan, İkinci Yeni'ye, ve 60'lı yıllar şiirinin bazı ortak söyleyişlerine kadar çeşitli etkilenmeler bulunmaktadır. Bu kuşağın en romantik, duygucu şairleri arasında olan sanatçının dili yalındır. Benzetme yapmayı, anlaşılması güç olmayan simgeler kullanmayı sevdi. Bu kitabında halk şiiri biçimlerinden de yararlandı.

Yerleşik Yabancı'da tüm şiirleri tek bir şiirmiş izlenimi uyandırmakta, söyleyişte ve konularda benzerlikler bulunmaktadır. Buna karşın, Kendinin Avcısında kendine özgü bir ses, romantik, acılı ve yalın bir söyleyiş gözlenir. Simge, alegori ve mecazlardan ölçülü bir tutumla yararlandığı bu şiirleriyle Türk şiirinin lirik geleneklerine bağlanmaktadır.

Metin Altıok Eserleri

1978 Yerleşik yabancı
1979 Kendinin avcısı (Ahmet Telli ile 1980 Ö. F. Toprak şiir ödülü)
1981 Küçük tragedyalar
1987 İpek ve klabtan
1990 Gerçeğin öte yakası (Cemal Süreya şiir ödülü)
1990 Dörtlükler ve desenler
1991 Süveyda
1992 Alaturka şiirler
1992 Şiirin ilk atlası
1993 Hesap işi şiirler
1998 Bir acıya kiracı (Bütün Şiirleri)
Metin Altıok Kimdir? Biyografi Metin Altıok Kimdir? Biyografi Biyografistan Metin Altıok Hayatı, Metin Altıok Biyografi, Metin Altıok Eserleri ve hakkında bilgi Metin Altıok , 14 Mart 1940 yılında İzmir'in Bergama ilçesinde doğdu. Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fa... 4.5 5

Hiç yorum yok: