Biyografi Ara

Nevzat Çelik Kimdir? Biyografi

 

Nevzat Çelik
Nevzat Çelik, 15 Mayıs 1960 yılında Sinop'un Boyabat ilçesinde doğdu. 1965'de ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. 1980 Mart'ında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA) Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu (UESYO) Grafik bölümü birinci sınıfta okurken tutuklandı. Nevzat Çelik,  ev-Sol davasından idam istemiyle yargılandı.

Nevzat Çelik, 1984 yılında Şafak Türküsü adlı şiir dosyası Akademi Kitabevi Şiir Ödülü birincilik ödülünü alarak kitaplaştı. 1985 yılında İTÜ İşletme Fakültesi Öğrenci Derneği tarafından ülke çapında yapılan şiir yarışmasına bir şiiri ile katıldı ve bu yarışma 1986 yılında sonuçlandı, Çelik'in şiiri yarışmaya katılan 1350 kadar şiir arasından ilk ona girdi ama birinci olamadı. 1987'de Müebbet Türküsü adlı şiir kitabı Poetry International ve Hasan Hüseyin Şiir Ödülünü aldı. Daha sonra hiçbir yarışmaya katılmadı.

Nevzat Çelik, 1987 Aralık ayında tahliye oldu. 1990'da 2 şiir kitabı daha çıkardı; Suda Seken Hayat ve Yağmur Yağmasaydı. 1998 Ekim ayında Sevgili Yoldaş Kurbağalar adlı şiir kitabı, 2005 Nisan'ında ise ilk romanı Bağışlanmış Hüzün yayımlandı.

Şafak Türküsü'ndeki en güzel şiirlerinden birini ("Elma") Hasan Hüseyin Korkmazgil'e adamış olmasına rağmen, ilk iki kitabıyla daha çok Ahmet Arif ve Nazım Hikmet şiirinin etki alanlarında görününüyor, zekice buluşları ve uyak bulmadaki özgün becerisiyle dikkat çekiyor, kuşağından en çok Ahmet Erhan ile ortak tema ve söyleyiş alanlarını paylaşıyordu. Bu ilk kitabının olağanüstü başarısına karşın uzunca bir süre yeni ürün vermedi ya da çalışmalarını yayınlamadı.

Nevzat Çelik, 1990 başlarında yayınladığı kitaplarıyla, kendisini yinelemediği, yeni şiir alanlarına açıldığı, şiirini ses ve tema özellikleri bakımından genişletip zenginleştirdiği görüldü. Bu dönem şiirlerinde Attila İlhan etkileri görülüyordu.

Sevgili Yoldaş Kurbağalar ise şiirini her anlamda yenileyip geliştirmeyi başarmış bir şairin olgunluk dönemi ürünleri sayılabilir. Bu kitabındaki şiirlerin İkinci Yeni şiirinin olumlu özelliklerini de özümsediği görülüyor. Bu özellikleriyle Nevzat Çelik sadece kendi kuşağının değil günümüz Türk şiiri'nin en dikkate değer şairleri arasındadır.

Nevzat Çelik Eserleri

1984 Şafak Türküsü (şiir)
1987 Müebbet Türküsü (şiir)
1990 Yağmur Yağmasaydı (şiir)
1990 Suda Seken Hayat (şiir)
1998 Sevgili Yoldaş Kurbağalar (şiir)
2005 Bağışlanmış Hüzün (roman)
2006 Sen Giderken (öykü)
Nevzat Çelik Kimdir? Biyografi Nevzat Çelik Kimdir? Biyografi Biyografistan Nevzat Çelik Hayatı, Nevzat Çelik Biyografi, Nevzat Çelik Eserleri ve hakkında bilgi Nevzat Çelik , 15 Mayıs 1960 yılında Sinop'un Boyabat ilçesinde doğdu. 1965'de ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. 1980 Mart&... 4.5 5

Hiç yorum yok: