Biyografi Ara

Nezihe Araz Kimdir? Biyografi

 

Nezihe Araz
Nezihe Araz, 11 Mayıs 1920 yılında Konya’da doğdu. Babası, Ankara milletvekillerinden Rıfat Araz'dır. 1941'de Ankara Kız Lisesi’ni, 1946’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Okuldan mezun olduğu yıl Behice Boran’ın asistanı olarak üniversitede akademik yaşama başladı; bazı sol eylemlere katıldı.

1948'de Behice Boran üniversiteden kovulunca okuldan Nezihe Araz, Doktora yapmak üzere İstanbul’a gitti. Ancak akademisyenliğe ilgisini yitirdi ve Kenan Rıfai’nin sohbetlerine katılıp Rıfai Dergahı’na girdi.

Şiirlerini 1950’de “Benim Dünyam” adlı kitapta yayımlayan Nezihe Araz, gazeteciliğe aynı yıl Resimli Hayat dergisinde başladı ve bu mesleği 57 yıl sürdürdü. Gazeteciliğe başladığı yıllarda, basın dünyasında bulunan üniversite mezunu çok az sayıda insandan birisiydi. Babıâli’nin çeşitli gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. Röportajları ve araştırmaları yayınlandı. Gazetecilik alanında verdiği hizmetler, 2003 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ile ödüllendirilmiştir.

Kenan Rıfai’nin 1950’de ölümü üzerine ertesi yıl Samiha Ayverdi, Safiye Erol ve Sofi Huri ile birlikte "Ken’an Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık'” kitabını yazdı.

1953’te “Fatih’in Deruni Tarihi” adlı kitapla Fatih Sultan Mehmet’in hayatını anlattı. 1959 yılında çıkardığı “Anadolu Evliyaları” adlı kitap çok ses getirdi. Daha sonra Muhammed bin Abdullah’ın hayatını konu alan “Peygamberler Peygamberi Hazreti Muhammed”(1960), “Peygamberlerin Torunları”(1960), Yunus Emre’nin hayatını konu alan “Dertli Dolap” (1961); Mevlana hakkındaki “Aşk Peygamberi / Mevlana’nın Romanı” (1962) ile “28 Peygamber”, “Çocuk ve İslam”, “Gelin Canlar Bir Olalım” (1979) adlı eserleri yazdı.

Meydan-Larousse, Larousse-Gençlik ve Türkiye Ansiklopedisi gibi yayınların yapımcı veya yayıncılığını yaptı.

Anadolu halk törelerini, özellikle kadın giyim ve süs eşyasının özelliklerini ve bunlara ilişkin anekdotları derledi. Anadolu kadınları baş süslemelerinden bir koleksiyon oluşturdu. Orta Anadolu Yörükleri arasında yaptığı araştırmaları "Kırk Pencereli Konak" adıyla yayınladı.

1993’te Mustafa Kemal ile Latife Hanım’ın ilişkisini anlatan “Mustafa Kemal’le 1000 Gün” adlı kitabı yazdı. Anılarından yola çıkarak yazdığı “Mustafa Kemal’in Ankara’sı”(1994), İsmet İnünü’yü anlattığı “Mustafa Kemal’in Devlet Paşası”, "Bir Zamanlar O da Çocuktu: Adı Mustafa" Atatürk hayranlığı ile yazdığı eserlerdendir.

Nezihe Araz, Kent Oyuncuları tarafından sergilenen "Hayattan Yapraklar" adlı televizyon dizisini ve yine Kent Oyuncuları’nın sergilediği, "Akıllı Tavşan ve Güçlü Aslan", "Sihirli Fındıklar" adlı müzikli çocuk oyunlarını yazdı. Nezihe Araz’ın Devlet Tiyatroları edebi kurullarınca repertuara alınan ve çeşitli tarihlerde oynanan oyunları şunlardır: "Bozkır Güzellemesi", "Öyle Bir Nevcivan", "Alacakaranlık", "İmparatorun İki Oğlu", "Afife Jale", "Cahide", "Ballar Balını Buldum". “Öyle Bir Nevcivan”, 1984 Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülü’nü; "Afife Jale", 1987 Kültür Bakanlığı En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü ile 1988 İsmet Küntay Tiyatro Ödülü’nü kazandı. 1984’ten sonra televizyonda "Hanımlar Sizin İçin" adlı, kadınlara yönelik kuşak programları hazırladı. "O Kadın", "Ekmek Kavgası", "İhtiras Fırtınası", "Afife Jale" ve "Hanım" adlı senaryoları filme çekildi.

Nezihe Araz, son günlerini İstanbul’da Maltepe Huzurevi’nde geçirdi. Alzheimer oldu. 26 Temuz 2009’da İstanbul’da hayatını kaybetti. Hiç evlenmemiş ve çocuk sahibi olmamıştır.

2010’da Nezihe Araz hakkında kızkardeşi Vecihe Büyükaksoy'un torunu Jeyda Elsasser'in yönetmenliğinde hazırlanan “Beyond Words” adlı belgesel hazırlandı.

Nezihe Araz Eserleri (Bazıları)

Biyografi


Fatih Sultan Mehmet
Hazreti Muhammed
Mustafa Kemal'le 1000 Gün

Romanları

Kervankıran

Araştırma Yazıları

1961 Dertli Dolap
1966 Anadolu Evliyaları
Aşk Peygamberi
Kırk Pencereli Konak
Anadolu'nun Kadın Erenleri

Oyunları

Hayattan Yapraklar
Sihirli Fındıklar (Çocuk Oyunu)
Bozkır Güzellemesi (Çorak Toprak)
Öyle Bir Nevcivan
Alacakaranlık
Ateş Hattında Bir Kadın
Kuvay - i Milliye Kadınları
Savaş Yorgunu Kadınlar (Bosnalı Kadınlara Ağıt)
İmparatorun İki Oğlu
Dülger Balığı
Akıllı Tavşan Ve Güçlü Aslan (Çocuk Oyunu)
Afife Jale
Cahide
Kerem ile Aslı
Hoşgör
Ballar Balını Buldum
Kutlu Melek
Nakşıdil Sultan
Uzun Bir Gün
Yarım Kalan Masal
Saat Dokuz Sıfır Beş

Senaryoları

O Kadın
Ekmek Kavgası
İhtiras Fırtınası
Afife Jale (Selim İleri ile)
Hanım
Bir Kırmızı Gül
Nezihe Araz Kimdir? Biyografi Nezihe Araz Kimdir? Biyografi Biyografistan Nezihe Araz Hayatı, Nezihe Araz Biyografi, Nezihe Araz Eserleri ve hakkında bilgi Nezihe Araz , 11 Mayıs 1920 yılında Konya’da doğdu. Babası, Ankara milletvekillerinden Rıfat Araz'dır. 1941'de Ankara Kız Lisesi’n... 4.5 5

Hiç yorum yok: