Biyografi Ara

Sagopa Kajmer Kimdir? Biyografisi

 

Sagopa Kajmer
Sagopa Kajmer (Yunus Özyavuz), 17 Ağustos 1978 yılında Samsun'da doğdu. Sagopa Kajmer, müzik yaşamına Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak başlamıştır. O sırada rapper M.C. (Rapper Mic Check ve DJ Mic Check adıyla) "Müstear" ismini kullandı.

Sagopa Kajmer, 1 Ağustos 2006 tarihinde kendisi gibi rap şarkıcısı olan Kolera ile evlenmiştir.

Sagopa Kajmer, 1998'de yeraltı rap dünyasında hâlen varlığını sürdüren bir oluşum olan Kuvvetmira'yı kurmuştur. Kuvvetmira grubunda hâlen kendisi ve Kolera bulunmaktadır. 1999'da "Silahsız Kuvvet" mahlâsıyla Yeraltı Operasyonu isimli toplama albümünde yer aldı. 2001 ve 2002'de Silahsız Kuvvet mahlasıyla peş peşe Sözlerim Silahım ve İhtiyar Heyeti isimli iki albüm çıkarmıştır. Daha sonra Silahsız Kuvvet mâhlasını bırakıp Sagopa Kajmer mâhlasıyla müzik yaşantısına devam etmiştir. 2002 yılında Ceza 'nın Med Cezir albümünün; 2004 yılında ise Rapstar albümünün prodüktörlüğünü yapmış, daha sonra ise bu iki sanatçının arası açılmıştır. Ardından Bir Pesimistin Gözyaşları (2004) ve Romantizma (2005) albümlerini çıkarmıştır. 2004'te Cem Yılmaz'ın G.O.R.A filmi için de müzikler hazırlamıştır. Al 1'de Burdan Yak şarkısına klip çekilmiştir.

Sagopa Kajmer, hem albümlerini kendi plâk şirketinden çıkartmak, hem de yeni yeteneklere kapı açmak amacıyla 11 Ağustos 2005'de eşi Kolera (Esen Güler Özyavuz) ile birlikte Melankolia Müzik isimli müzik şirketini kurmuşlardır. Sagopa Kajmer, bunu bir röportajında Boğulacaksak kendi denizimizde boğulalım dedik. şeklinde açıklamıştır. Bu ikili ve Kuvvetmira'da yer alan diğer rap sanatçıları 2006 yılında Melankolia Müzik'in, ilk albümü Kafile'yi çıkarmışlardır. Albümün prodüktörlüğünü yine Sagopa Kajmer üstlenmiştir. 

Sagopa Kajmer, 2007 yılında Kolera ile düet albümleri olan İkimizi Anlatan Bir Şey'i dinleyicileriyle buluşturmuştur. 2008 yılında 'En iyi albümüm' dediği Kötü İnsanları Tanıma Senesi albümünü piyasaya sunmuştur. Ayrıca 2008 yılında MTV Türkiye tarafından Avrupa Müzik Ödüleri'nde Hip-Hop kategorisinden Türkiye'de yılın en iyisi olmaya aday olmuştur ve EMA Party'deki performansıyla ve seyircileriyle dikkat çekmiştir. 2008 yılında Melankolia etiketi altında Melankolia Wears da çıkmıştır. 2008 yılının sonlarında başlattığı DJ Benim yarışması ve 2009 yılında çıkardığı Yeraltı Kafilesi albümü ile rap müzikte genç yeteneklere önem verdiğini göstermiştir.

Sagopa Kajmer, 2010 yılında eşi Kolera ile '"Bendeki Sen" albümünü yayınlamıştır ve bu albüm hayli büyük ilgi görmüştür. 2010 yılında ilk kez düzenlenen TRT müzik ödüllerinde; halkın oylarıyla belirlenen Yılın Albümü dalında bu albümle ilk beşe girmiştir. En son albümü olarak da 2011 yılı içerisinde "Saydam Odalar" albümü piyasaya sürülmüştür.2012 yılında ise Istakoz ve 40 adlı şarkılarını internet üzerinden yayınlamıştır. 2013 yılı içerisinde yeni bir albüm çıkaracağını resmi Twitter hesabından duyurmuştur. 

Sagopa Kajmer, kendi orkestrası olan Pesimist Orkestra ile birlikte 2013 yılının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bir turne düzenlemiş ve turne kapsamında 15 tane şehirde konser vermiştir.

2013 yılının Temmuz ayında Kalp Hastası adlı albümünü satışa sunmuştur. Albümde 3 tanesi daha önceden yayınlanmış 19 şarkı bulunmaktadır. İster İstemez adlı şarkıda kendisine eşi Koleraeşlik etmiştir. Bu albüm çıkmadan 2 gün önce Sagopa Kajmer, Düşünmek İçin Vaktin Var adlı şarkısını internet üzerinden yayınlamış ve şarkıya bir de klip çekilmiştir. Bu şarkı Sagopa Kajmer'inKalp Hastası adlı albümünde de yer almıştır.

1992 yılının Şubat ayından beri radyo dj'liği yapan Yunus Özyavuz, dj ismi olarak "Dj Mic Check" ismini kullanmaktadır. Power FM adlı radyoda "Dj Mic Check"' adını kullanarak 11 yıl boyunca çalışmış 2013 yılında ise bu radyo ile yolları ayrılmıştır. Ceza'nın Med Cezir ve Rapstar albümünün ve 2004'te Ceza'nın Nefret'teki grup arkadaşı Fuchs'un Huzur N Darem albümünün yanı sıra daha pek çok rap müzisyeni ve grubunun prodüktörlüğünü yapmıştır. Yunus Özyavuz, Turntablizm'in Türkiye'deki öncüsü olarak kabul edilir. Ayrıca Özyavuz, Türkiye'nin köklü radyolarında DJ'lik ve müzik direktörlüğü de yapmıştır.H2000 ve J&B festivallerinde ve yurt dışında çeşitli yerlerde DJ'lik yaptı.

Önemli müzik birikimi ve geniş bir müzik arşivine sahip olan Yunus Özyavuz, Sagopa Kajmer kimliğiyle Karamsar yeraltı rap tarzını oluşturmuş, müzik kalitesi, söz zenginliği ve etkileyici sesiyle kendisini birçok değişik kitleden insana kanıtlamıştır. Yurt dışından sanatçılara da altyapı müzikler hazırlamıştır.

Bir yandan DJ'lik diğer yandan sanatçı olarak sürekli çalışmalarını sürdüren Sagopa Kajmer, 2004'te Türkiye'nin en çok izlenen filmlerinden olan G.O.R.A'ya müzikler hazırlamıştır. Al Bir de Burdan Yak isimli parçasına video klip çekilmiştir. Bu gelişme Sagopa Kajmer'i tarzının dışındaki dinleyici kitlesine ulaştırmayı başarmıştır. 2005'te Kolera'nın Karantina Embriyo albümünün prodüktörlüğünü yapan Sagopa Kajmer yine aynı yılda İrem Records'tan çıkardığı Romantizma isimli albümüyle kariyerinin zirvesine ulaşmıştır. Bu albümün ilk video klibi olan Vasiyet, Kral Tv Video Müzik Ödülleri'de 2005 yılının En İyi Klip ödülüne layık görülmüştür.

17 Temmuz 2013 akşamı Sagopa Kajmer'in İngiltere'den uyuşturucu sipariş ettiği, kargodan şüphelenen görevliler tarafından polise ihbar edildiği iddia edilmişti. Twitter hesabından "Gümrük, ithali yasak eşya getirdiğim için beni şu an misafir ediyor. Birlikte iftar yapıyoruz. Birçok et yiyen çiçek, birçok biber türü tropikal bitki tohumu netten sipariş ettim, başıma bela oldu. Gümrük yasasını okumadan sipariş etmeyin." açıklamalarında bulundu. Evinden gözaltına alınan sanatçı sağlık kontrolünün ardından geceyi Sirkeci'de bulunan Gümrük Müdürlüğü'nde geçirdi. Ertesi gün ise sevkedildiği mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Nöbetçi mahkeme tarafından kendisine yurtdışına çıkma yasağı konuldu.

''Bugün mahkemece serbest bırakıldım. Kalbim rahat, ruhum rahat, eminim ki sizler de ferahladınız. Muhteşem insanların bir arada bulunduğu Gümrük Muhafaza ve İstihbarat ekibine sonsuz sevgiler ve teşekkürlerimi sunuyorum. Harika insanlar. Ayrıca dünden bu yana beni merak eden siz sevgili sevenlerim, var olun. Hakikaten bana güvenen ve inananlara selam olsun. Hakkımda ileri geri küfürler eden, aşağılık cümleler kuran fesat ve kalbi kirli insanlar, ne oldu? Yine olmadı değil mi? Olmayacak da... Bu arada dünden bu yana kapı kapı dolaşıp beni bekleyen medya mensubu arkadaşlara da selamlar.Onların da koca kameralarla işi zor sahi. Şimdilik benden bu kadar.''

—Sagopa Kajmer
Sagopa Kajmer Kimdir? Biyografisi Sagopa Kajmer Kimdir? Biyografisi Biyografistan Sagopa Kajmer (Yunus Özyavuz) , 17 Ağustos 1978 yılında Samsun'da doğdu. Sagopa Kajmer, müzik yaşamına Samsun'da yerel bir radyoda... 4.5 5

Hiç yorum yok: