Biyografi Ara

Talat Sait Halman Kimdir? Biyografi

 

Talat Sait Halman
Prof. Dr. Talât Sait Halman, 7 Temmuz 1931 yılında İstanbul'da doğdu. Atatürk'ün İhtiyat Filosu Komutanı Tümamiral Sait Halman'ın oğludur.  Türkiye'nin ilk kültür bakanı olan Talat Sait Halman, özellikle Shakespeare çevirileri ile tanınmış bir edebiyat adamıdır ve bir zamanlar Bilkent Üniversitesi İngiliz dili ve Edebiyatı Bölümü başkanıydı. Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi dekanıdır.

Talat Sait Halman, yüksek lisansını 1954 yılında Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde tamamladı. 1953-1960 yılları arasında Columbia Üniversitesi, 1966-1971 ve 1972-1980 yılları arasında Princeton Üniversitesi, 1984-1986 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi'nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü; İslam ve İslam Kültürü ile Ortadoğu konularında dersler verdi. Kendisine 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından onursal doktor unvanı verildi. 1986-1996 yılları arasında New York Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı.,,,

Talât Sait Halman, 12 Mart sonrası kurulan Nihat Erim hükümetinde kültür bakanlığı yapmıştır. 1969 yılından bu yana Milliyet Gazetesi'nde Talât Sait Halman'ın köşe yazıları yayımlanmaktadır.

Talât Sait Halman, İngilizce ve Türkçe olarak on ikisi şiir kitabı olmak üzere 50 kadar kitap yayımlamıştır. En önemli yayınları arasında eski uygarlıkların şiirlerinden oluşan bir antoloji, Shakespeare'in sonelerinin çevirisi, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirleri, seçilmiş makalelerinden oluşan kitaplar, Faulkner'dan Türkçeye yaptığı çeviriler, Amerikan şairleriyle ilgili kitaplar, Mevlana ve Yunus Emre hakkındaki kitaplar sayılabilir.

Talât Sait Halman Eserleri (Bazıları)

Sessiz Soru
Uzak Ağıt
Canevi,
Birler
Can Kulağı
İkiler,
Dört Gök Dört Gönül
Tuyuğlar
A Last Lullaby
Shadows of Love / Les ombres de l'amour.
Talat Sait Halman Kimdir? Biyografi Talat Sait Halman Kimdir? Biyografi Biyografistan Talat Sait Halman Hayatı, Talat Sait Halman Biyografi, Talat Sait Halman Eserleri ve hakkında bilgi Prof. Dr. Talât Sait Halman , 7 Temmuz 1931 yılında İstanbul'da doğdu.  Atatürk 'ün İhtiyat Filosu Komutanı Tümamiral Sait Halman&... 4.5 5

Hiç yorum yok: