Ayfer Feray Kimdir? Biyografisi

Ayfer Feray
Ayfer Feray, 27 Mayıs 1928 yılında İzmir'de doğdu. 80 filmde oynamış ve kendi adını taşıyan bir tiyatro kurmuştur. Bornova'da bulunan Ayfer Feray Açık hava Tiyatrosuna adı verilmiştir. Özellikle sinemadaki yardımcı rolleriyle tanınır. Bu rollerin en bilinenlerinden biri, Vesikalı Yarim'de oynadığı Müjgan'dır.

Ayfer Feray, sinema filmlerinin yanı sıra, tiyatroya da yoğun emek verdi. Şahane Züğürtler, Yedi Kocalı Hürmüz gibi oyunlarda oynadı. Bir süre Haldun Dormen Tiyatrosu kadrosunda yer aldı, daha sonra buradan ayrıldı. Ayfer Feray - Nisa Serezli Topluluğu ve Çevre Tiyatrosunun kurucularından biri oldu. Bu topluluk da daha sonra dağıldı ve oyuncu, Ayfer Feray Tiyatrosunu kurdu. Tiyatronun oyuncuları arasında Osman Alyanak, Ferhan Şensoy, Şevket Altuğ, Kemal Sunal, Hadi Çaman gibi önemli isimler yer aldı.

Kendisi gibi oyuncu olan Günfer Feray'ın ablasıdır. Gazeteci Samim Tara ile bir dönem evli kaldı. Bu evlilikten, ünlü bir reklam yönetmeni oğlu Ali Tara (1949-2004) ve Süeda Tara adlı bir kızı dünyaya geldi.


Ayfer Feray, 13 Temmuz 1994 tarihinde çok sevdiği Bodrum'da öldü. Mezarı da buradadır. İzmir'de, Bornova Büyükpark'ın içinde bulunan açık hava tiyatrosuna, oyuncunun anısına,"Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu" adı verildi.

Ayfer Feray, kendisine özgü güçlü oyunculuğuyla seyircilerin zihninde yer etti. Oynadığı yetmişi aşkın filmde, Türk sinemasının güçlü ve önemli kadın karakterlerini canlandırdı. Murathan Mungan, oyuncunun Türk sinemasındaki yerini ve değerinin yeterince bilinmemiş olmasını bir söyleşisinde,"Fransız olsaydı şimdiye ikondu." sözleriyle vurguladı.

Filmografisi

1984 Geçim Otobüsü
1978 Tatlı Nigar - Ayfer

1977 Kördüğüm
1977 Kızını Dövmeyen Dizini Döver - Sevil'in Annesi
1977 Liseli Kızlar - Buket'in Annesi
1977 Bizim Kız - Köşkün Sahibi
1977 Ölmeyen Şarkı - Bülent'in Komşusu
1977 Sakar Şakir - Sevda
1976 Devlerin Aşkı
1976 Aşk Dediğin Laf Değildir - Belma'nın Annesi
1975 Ah Bu Kadınlar
1975 Amigo Hüsnü
1975 Hayret 17
1975 Şaşkın Damat - Serpil'in Annesi
1975 Cemil - Ayfer
1974 Bir Yabancı
1973 Acı Hayat
1969 Erkek Fatma

1968 Abbase Sultan
1968 Kahveci Güzeli - Belma
1968 Vesikalı Yarim - Müjgan
1967 Üvey Ana
1967 Sen Benimsin
1967 Ölümsüz Kadın
1967 Yalnız Adam
1967 Aslan Yürekli Kabadayı
1967 Krallar Ölmez
1967 Ömrümce Ağladım - Murat'ın Annesi
1967 Bana Kurşun İşlemez
1966 Silahların Kanunu 
1966 Çirkin Kral
1966 Çingene
1966 Fatih'in Fedaisi
1966 Damgalı Adam
1966 Milyonerin Kızı / İntikam Hırsı
1965 Altay'dan Gelen Yiğit - Hancının Karısı 
1965 Haremde Dört Kadın
1965 Bitmeyen Yol
1965 Vahşi Gelin
1965 Konyakçı
1965 Son Kuşlar
1965 Sevmek Seni
1965 Yahya Peygamber
1965 Kahreden Darbe
1965 Bozuk Düzen
1965 Güzel Bir Gün İçin
1965 Bir Garip Adam
1965 Murtaza
1965 Dünkü Çocuk
1965 Karaoğlan - Hancı Kadın
1965 Öfke Dağları Sardı 
1963 Şahane Züğürtler
1962 Battı Balık
1962 Beş Kardeştiler
1962 Bir Gecelik Gelin
1961 Naylon Leyla 
1961 Tatlı Bela - Mualla
1961 Yaman Gazeteci
1960 Ayşecik Şeytan Çekici  
1960 Denize İnen Sokak
1959 Kırık Plak
1956 Sönen Yıldız 
1955 Her Yerde Tehlike
1953 Drakula İstanbul'da - Şadan
1953 Bu Kadın Benimdir [Zavallı Necdet] - Neriman
1952 Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi - Kontes

1952 Bergama Sevdalıları
1952 Efelerin Efesi
1952 Karanlık Dünya / Aşık Veysel'ın Hayatı
1952 Son Gece
1951 O Adam Kim
Previous
Next Post »