Aytekin Akkaya Kimdir? Biyografisi

Aytekin Akkaya
Aytekin Akkaya, 2 Şubat 1945 yılında Erzurum’da doğdu. 1964 yılında Erzurum'da çekilen bir filmin başrol oyuncusu yapımcı firmayla anlaşamayıp daha işin başında seti terkedince, yönetmen tarafından keşfedildi ve art arda iki filmde önemli roller üstlendi. Askerlik hizmetine başlaması nedeniyle sinemaya birkaç yıl ara verdi.

Askerden sonra aktörlüğünü ilerletmek için İstanbul'a geldi. İngiliz yönetmen Peter Collinson'un 1969 yılında büyük bölümünü Türkiye'de çektiği Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970) filminin Şan Tiyatrosu'ndaki yardımcı oyuncu seçmelerine katıldı ve başarılı oldu. Dünyaca ünlü iki yıldız, Charles Bronson ve Tony Curtis ile birlikte Ürgüp'ten başlayıp İstanbul'da sonlanan yaklaşık dört aylık bir çekim tecrübesi yaşayan Aytekin Akkaya bu filmde Bronson ve Curtis'in fedailerinden birini oynadı.

Aytekin Akkaya, 1975 yılında ''Dadaş Fırat Geliyor'' adlı filminin senaryosunu yazdı.

Aytekin Akkaya Paralı Askerler filminden sonra Türk sinemasında kendini iyiden iyiye kabul ettirmeye başladı. Aynı yıl Malkoçoğlu Cem Sultan filmiyle Türk sinema severlerinin karşısına çıktı. Asıl ününe Cüneyt Arkın ile birlikte oynadıkları Dünyayı Kurtaran Adam filmiyle kavuştu.

1983 yılında İtalyan yapımı “Yor” ve “İlahların Hazinesi” adlı iki yabancı filmde de görev alan Aytekin Akkaya'ya İngilizce öğrenmesi şartıyla ünlü yönetmen Anthony M. Dawson'dan Hollywood filmlerinde oynama teklifi geldi. 
İngilizce kursuna başlayan Aytekin Akkaya işlerinin yoğunluğu nedeniyle kursa çok fazla zaman ayıramadı. Bir yıl sonra Ayteki Akkaya'yı arayan Anthony M. Dawson ona hazır olup olmadığını sordu. Yeteri kadar İngilizce öğrenemeyen Aytekin Akkaya, Hollywood için hazır olmadığını belirtip Türk sinemasına devam etti.

Aytekin Akkaya, son olarak 2008 yılında Şampiyon Dedem adlı tv filminde başrolde oynadı.

Filmografisi

2008 Şampiyon Dedem - Aytekin
2007 En Güzel Rüya - Kadir
2006 Sakın Söyleme - Halil Ağa
2006 Fantastiğin Sineması
2000 Silahım Altı Okka
1999 Güneşe Doğru
1997 Kır Çiçekleri
1997 Emir Sultan
1994 Kurtlar Sofrası

1993 Yabancı
1990 Kanlarıyla Ödediler
1989 Sen Yaşa
1988 Kurtlar Geceyi Sever
1987 Sürgündeki Adam
1987 Hz. Ayşe
1987 Efeler Diyarı
1987 İnsan Avcıları
1987 Son Kahramanlar
1987 Asılacak Adam
1986 Kanca
1986 Silah Arkadaşları
1982 Kader Bize Düşman mı
1982 Dünyayı Kurtaran Adam
1977 Hakanlar Çarpışıyor
1977 Altay'dan Gelen Yiğit
1976 Su Perisi Elması
1973 Silahım Namusumdur
1973 Üç Dev Adam
1973 Cengiz Han'ın Fedaisi
1972 Ölüm Elçileri
1972 Vur Vur Kaç Kaç
1972 Vur Kır Geç
1972 Kamalının İntikamı
1972 Kara Batur
1972 Her Adımın Bela
1972 Haydut Avcısı
1972 Cehenneme Postalarım
1972 Ahmet Çavuş
1971 Çıngar Başlıyor
1971 Silahlar Susmasın
1971 Oku Beşikten Mezara Kadar
1971 Azrailin Beş Atlısı
1971 Aslan Kükreyince
1970 Ölüler Konuşmaz ki
1970 Selahattin Eyyubi
1970 Koçum Ali
1970 Paralı Askerler
1969 Üç Namus Bekçisi
1969 Kötü Kader
1969 Sevimli Kabadayı
1969 Malkoçoğlu Cem Sultan
1969 Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970)
1969 Kanlı Aşk
Previous
Next Post »