Emel Yıldız (Panter Emel) Kimdir? Biyografisi

Panter Emel
Emel Yıldız (Panter Emel), 1941 yılında Bulgaristan'ın Rusçuk şehrinde doğdu. 1 yaşında iken ailesi ile birlikte Türkiye'ye gelerek, İstanbul'un Karagümrük semtine yerleştiler. 27. İlkokul'da okuduktan sonra Fatih kız Ortaokulu'ndan mezun oldu. 10 yaşında iken babası vefat etti. Onu annesi büyüttü. Müziğe yatkınlığı ile küçük yaşlarda mandolin ve akordeon çalmasını öğrendi.

Emel Yıldız, usta müzisyenlerden alaturka nota ve musiki dersleri alarak sahneye çıktı. Şarkıcılık ve dansözlük yaptı. 1954 yılında Kenan Pars ve Cavidan Dora'nın başrollrede oynadığı Vahşi Kız isimli filmde aldığı rol ile sinema oyunculuğuna başladı. Bir çok filmde oynadı; devrinin sinema dergilerinde ve magazin basınında sıklıkla yer aldı. Komşu kızları Türkan Şoray'ın sinema oyunculuğuna geçmesini sağladı.

1950 ve 1960'lı yıllarda birçok filmde rol alan Emel Yıldız, daha sonra oyunculuğu bıraktı. Yıllar sonra ise televizyon ekranlarına hayvansever olarak ortaya çıkan Emel Yıldız, Panter Emel adıyla ve hayvanseverlik adına  yaptığı eylemler ile daha çok tanınmaktadır.

Filmografisi

1954 Vahşi Kız
1959 Feryat
1959 Kanundan Kaçılmaz
1960 Can Mustafa
1960 Cumbadan Rumbaya
1960 Kaderime Ağlarım
1960 Meryem
1960 Yeşil Köşkün Lambası
1960 Zavallı Necla
1961 Avare Mustafa
1961 Unutamadığım Kadın
1961 Öldüren Yalan
1961 Şeytanın Kılıcı
1963 Cilalı İbo Perili Köşkte
1963 Dişi Kurt
1998 Affet Bizi Hocam
2001 Yapayalnız 


Previous
Next Post »