Biyografi Ara

Nejdet Sançar Kimdir? Biyografi

 

Nejdet Sançar Kimdir Biyografi
Nejdet Sançar, 1 Mayıs 1910 yılında İstanbul'da doğdu. Nihal Atsız'ın küçük kardeşi, eğitimci ve yazardır. Nihal Atsız ile soyadının ayrı olmasının sebebi ise, soyadı kanununun yürürlüğe girdiği tarihte birbirleri ile irtibatlarının olmayışıdır.

Nejdet Sançar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. Askerlikten sonra Sivas Öğretmen okuluna edebiyat öğretmeni olarak tayin edilmiş fakat zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'i karşılama törenine katılmadığı gerekçesi ile bu görevden alınmış ve Balıkesir Lisesi'ne atanmıştır.

Balıkesir Lisesi'nde görevine devam ederken Türkçülük - Turancılık adı altında Mayıs 1944'de başlayan ve Hüseyin Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Ankara Konservatuarı Direktörü Orhan Şaik Gökyay, Hikmet Tanyu, Türk Tarihi Profesörü Zeki Velidi Togan, Reha Oğuz Türkkan gibi Türkçülerin de bulunduğu davada tutuklanmış ve Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yapılan duruşmalar neticesinde 14 aya mahkum olmuştur. Bu arada Askeri Yargıtay, Türkçüler hakkındaki kararı esastan bozmuş, yani Nejdet Sançar o zamanlar "Tabutluk" tabir edilen hücrede 14 ay boşuna yatmıştı.

Nejdet Sançar, 1960 yılında 16 yaşındaki oğlu Afşin'i kaybetmesi üzerine felç geçirmiş, Afşin için 1962 yılında Yeni İstanbul gazetesinde "Türk Gençliği Nasıl Olmalıdır?" konulu ödüllü bir yarışma düzenlemiş, bu yarışma daha sonra ki yıllarda da devam etmiştir. Afşın'ın ölümü üzerine amcası Hüseyin Nihal Atsız, Afşın'a Ağıt başlıklı duygusal bir şiir yazmıştır.

Nejdet Sançar, 22 Şubat 1975 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Nejdet Sançar'ın öldüğü gün daktilosunda, daha geniş basımını için hazırlamakta olduğu "Tarihte Türk-İtalyan Savaşları" isimli eserinin ikinci basımı için hazırladığı bir sayfa takılı bulunmaktaydı.

Nejdet Sançar Eserleri

Tarihte Türk - İtalyan Savaşları
Irkımızın Kahramanları
Türklük Sevgisi
Afşın'a Mektuplar
Gizli Komünist Belgeleri
Kızıl Cennet Masalı
Türkçülük Üzerine Makaleler
İsmet İnönü ile Hesaplaşma
Türk, Moskof ve Komünist
Nazım Hikmet Masalı
Nejdet Sançar Kimdir? Biyografi Nejdet Sançar Kimdir? Biyografi Biyografistan Nejdet Sançar Hayatı, Nejdet Sançar Biyografi, Nejdet Sançar Kitapları ve hakkında bilgi... Nejdet Sançar , 1 Mayıs 1910 yılında İstanbul'da doğdu. Nihal Atsız 'ın küçük kardeşi, eğitimci ve yazardır. Nihal Atsız ile soya... 4.5 5

Hiç yorum yok: