Turgay Kantürk Kimdir? Biyografisi

Turgay Kantürk
Turgay Kantürk, 1961 yılında İstanbul'da doğdu. 1990 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Tiyatro Bölümü, Oyunculuk Ana Sanat Dalından mezun olan Turgay Kantürk, öğrencilik yıllarında çalışmaya başladığı Haldun Dormen Tiyatrosu ile profesyonel sanat hayatına başladı. Aynı süreçte bazı filmlerde yönetmen yardımcılığı ve oyunculuk yaptı.

Haldun Dormen, Kenan Işık ve Gencay Gürün'ü asiste eden sanatçı, ilk şiirlerini 1981 yılında Oluşum dergisinde yayımladı. İzleyen zamanlarda Gösteri, Argos, Şiir Atı, Yasak Meyve, Sanat Olayı, Varlık, Türk Dili, Yazko Edebiyat gibi dergilerde şiir ve yazıları çıktı. 1991 yılında ilk kitabı İlk Gibi Son yayımlandı.

1991 yılında ilk yönetmenlik deneyimini yaşayan 
Turgay Kantürk, Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nda Kahvede Şenlik Varı yönetti. BKM, Bakırköy Belediye Tiyatrosu, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Eskişehir Belediye Tiyatroları, Tiyatrokare gibi topluluklarda oyunculuk ve yönetmenlik yapmasının yanı sıra öykü de yazan yönetmen, bazı dergilerin yayın yönetmenliğini yaptı. Sanatçı Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapmaktadır.

2011-2012 döneminde Kıvanç Tatlıtuğ'un oynadığı Kuzey Güney adlı dizide Ferhat karakterini canlandıran Turgay Kantürk, son olarak 2013 yılında Beren Saat ve Uğur Yücel'in başrollerini paylaştığı Benim Dünyam adlı sinema filminde rol aldı.

Turgay Kantürk Kitapları

İlk Gibi Son
Siyah Eşya
Ay İçin Küçük Şeyler
Öteki Sahne
Alfabe Meleği
Göl Felaketleri
Tuzak Kitap
Hayat Siyah Ölüm Beyaz
Yanlış At


Filmografisi

2016 Kalbim Yangın Yeri - Şahin Koyukan
2015 Serçe Sarayı - Memduh
2015 Hatırla Gönül - Mazhar
2014 Bana Artık Hicran De - Recai
2013 Benim Dünyam
2013 Tatar Ramazan - Ekrem Öztürk
2011-2012 Kuzey Güney - Ferhat
2004 Saçsaça Başbaşa - Mümtaz
1988 Hisseli Harikalar Kumpanyası
1986 Melek Hanım'ın Fendi

Turgay Kantürk Ödülleri

1991 Behçet Necatigil Şiir Ödülü
1983 Hürriyet Gösteri Dergisi Şiir Ödülleri ikincilik
Previous
Next Post »