Biyografi Ara

Halit Refiğ Kimdir? Biyografisi

 

Halit Refiğ, 1934 yılında İzmir'de doğdu. İlköğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej'inde Mühendislik Bölümünü tamamladıktan sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8 mm filmler çekti.

1956 yılında dergi ve gazetelerde sinema üzerine yazılar yazmaya başlayan Halit Refiğ, İstanbul'a dönerek aynı işe Yeni Sabah'ta devam etti.

Halit Refiğ, bu sayede Metin Erksan, Ömer Lütfi Akad ve Atıf Yılmaz gibi ustalarla tanıştı. Bir yıl sonra Atıf Yılmaz'dan senaryo yazarlığı ve rejisör yardımcılığı teklifi alır. 1957 yılında Atıf Yılmaz'ın Yaşamak Hakkımdır adlı filminde asistan olarak sinemacılığa başladı.

1960 yılında ilk filmi olan Yasak Aşk'ı çeken Halit Refğ, 1962'de Şehirdeki Yabancı ve 1964'te Gurbet Kuşları gibi toplumsal gerçekçi özellikte ilk dönem filmlerinden sonra Ulusal Sinema kavramı geliştirmeye çalıştı. 

Kemal Tahir'in de etkisiyle; Metin Erksan, Ertem Göreç ve Atıf Yılmaz'ın bazı filmleri ile bu akımın ulusal sinemamızda savunucusu oldu

1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında En İyi Yönetmen Ödülünü aldı.

1970'li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'te Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1975’te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi.

1976 ylında ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. Teyzem, Hanım, Karılar Koğuşu, İki Yabancı, Köpekler Adası gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer vb. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve eserleri Ahmet Toklu'nun "Bir Yorgun Savaşçı Halit Refiğ" kitabına konu olmuştur. 

Halit Refiğ'in hayatı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır.

11 Ekim 2009 tarihinde İstanbul'da Safra kanalında tümör tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Kabri İstanbul Zincirlikuyu mezarlığında bulunmaktadır.

Halit Refiğ Ödülleri

1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü - Gurbet Kuşları
1964 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü - Gurbet Kuşları
1985 Kültür Ve Turizm Bakanlığı Ödülleri, Başarı Ödülü - Alev Alev
1989 26. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen - Hanım
1990 27. Antalya Film Şenliği , En İyi Yönetmen - Karılar Koğuşu
Halit Refiğ Kimdir? Biyografisi Halit Refiğ Kimdir? Biyografisi Biyografistan Halit Refiğ Hayatı, Halit Refiğ Biyografi, Halit Refiğ Hakkında bilgi... Halit Refiğ , 1934 yılında İzmir'de doğdu. İlköğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej'inde Mühendislik Bölümünü... 4.5 5

Hiç yorum yok: