Meral Okay Kimdir? Biyografisi

Meral Okay
Meral Okay, 20 Eylül 1959 yılında Ankara'da doğdu. Anıttepe Lisesi'ni bitirdi. 5 yıl devlet memurluğu yapan Meral Okay, bu sürede Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM'nin Atatürk'ün 100'üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve iş yeri temsilcisiydi.

1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay ile evlenen Meral Okay, 1993 yılında eşini kanserden kaybetti.

İstanbul'a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı ve şarkı sözleri yazdı.


1992 yılında eşi Yaman Okay'ında rol aldığı Seni Seviyorum Rosa filminde bir rol ile oyunculuğa başlayan Meral Okay, daha sonra Türkan Şoray ve Şener Şen'in oynadığı İkinci Bahar dizisi ile tanındı.

Meral Okay, 2002 yılında Hiçbir yerde filminde ki rolü ile 35. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri kapsamında ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'' ödülünü aldı. 2006'da ise Beynelminel filminde ki rolü ile 14. Altın Koza Film Festivali kapsamında ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'' ödülünü aldı.

Meral Okay,  Yasemince, Asmalı Konak, Bir Bulut Olsam gibi birçok yapımın senaryosuna katkıda bulunmuştur.

Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yapan Meral Okay, 9 Nisan 2012 tarihinde sabah saatlerinde evinde akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Meral Okay Senaryoları


1997 Yasemince
2002 Asmalı Konak
2007 Fedai
2009 Bir Bulut Olsam
2011 Muhteşem Yüzyıl

Filmografisi


2009 Bir Bulut Olsam - İnci Batur
2008 Alia
2006 Beynelmilel - Aydeniz Derya
2004 İstanbul Şahidimdir
2002 O Şimdi Asker - Resmiye
2001 Hiçbiryerde - Melek
2001 Koltuk Sevdası
2001 Yeditepe İstanbul - Havva
1998 İkinci Bahar - Kasap Melahat
1992 Seni Seviyorum Rosa

Meral Okay'ın Diğer Çalışmaları

2006 Beynelmilel - Yapım koordinatörü
2005 Körfez Ateşi - Proje danışmanı
2004 İstanbul Şahidimdir - Proje tasarım
2003 Akademi Türkiye - Jüri üyesi
2000 Yarın Geç Olmayacak - Yapımcı
1999 Propaganda - Basın ve halkla ilişkiler
Previous
Next Post »