Biyografi Ara

Kenan Hulusi Koray Kimdir? Biyografi

 

Kenan Hulusi
Kenan Hulusi Koray, 1906 yılında İstanbul'da doğdu. 1928'de Yedi Meşaleciler arasında tek hikaye yazarıydı. 1934 yılında Vakit'te çalışmaya başladı ve gazetenin yazı işleri müdürü oldu.

Kenan Hulusi, hikayede Ömer Seyfettin'den başlayarak gelişen çizgisinde önceleri üslubu ve muhtevası ile Sait Faik Abasıyanık ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ı hazırlayan fantastik bir yol tuttu. Sonraları daha gerçekçi konulara yöneldi. Kenan Hulusi'nin edebiyat dünyasına adım atması öğrencilik yıllarına denk düşer.

Serveti Fünun dergisinde yayınlanan ilk hikayelerinin ardından, aynı dergiye yazan diğer altı arkadaşı ile birlikte, edebiyatımızda "Yedi Meşaleciler" diye anılan topluluğu oluşturdular.

İçlerindeki tek hikaye yazarıydı Kenan Hulusi. 1928'de, önce bir antoloji, ardından da bir dergi hazırlayarak manifesto bir çıkış yapan ve Sabri Esat Siyavuşgil, Ziya Osman Saba, Yaşar Nabi Nayır, Muammer Lütfi, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret ve Kenan Hulusi'den oluşan topluluk, milli edebiyatçıların sığlıklarına, gerçekçilikten kopmuş ve içi boşalmış "milli"liklerine bir tepkiyi dillendiriyordu. Ancak uzun soluklu olmayan çıkışları, "Meşale" dergisine iltica etmeleriyle son buldu. 

Kenan Hulusi'nin "Vakit" gazetesine geçişi ve Sadri Ertem'in etkisiyle gerçekçiliğe yönelişi bundan sonradır. Yaşadığı sürede beş hikaye kitabı yayınlamış, "Osmanoflar" romanı ve kısa hikayelerinin bir çoğu gazete sayfalarında kaybolup gitmiştir. Gazeteciliğinin de etkisiyle küçük hikaye tarzını benimseyen Kenan Hulusi, Cumhuriyet döneminde korku türünde örnekler veren ilk hikayecidir.

Kenan Hulusi, 1943 yılında tifüs nedeniyle Adapazarı'nda vefat etti.

Kenan Hulusi Eserleri (Bazıları)

1928 Yedi Meşale (ortak kitap)
1929 Bir Yudum Su
1938 Osmanoflar
1939 Bahar Hikâyeleri
1939 Son Öpüş
1940 Bir Otelde Yedi Kişi
1942 RBK Pansiyonu
1949 Bir Yudum Su
1973 Hikâyeler
2000 Beşer Dakikalık Hikâyeler
2004 Yaz ve Aşk Hikâyeleri
Miras Keçe
Kenan Hulusi Koray Kimdir? Biyografi Kenan Hulusi Koray Kimdir? Biyografi Biyografistan Kenan Hulusi Hayatı, Kenan Hulusi Biyografi, Kenan Hulusi Eserleri ve hakkında bilgi... Kenan Hulusi Koray , 1906 yılında İstanbul'da doğdu. 1928'de Yedi Meşaleciler arasında tek hikaye yazarıydı. 1934 yılında Vakit... 4.5 5

Hiç yorum yok: