Biyografi Ara

Turhan Selçuk Kimdir? Biyografisi

 

Turhan Selçuk
Turhan Selçuk, 1922 yılında Muğla'nun Milas ilçesinde doğdu. İlhan Selçuk'un abisidir. Türk mizahının isimlerinden biridir. Türkiye'de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularındandır. İlk karikatürleri 1941'de Adana'da yayınlanan Türk Sözü gazetesi ile İstanbul'da yayınlanan Kırmızı ve Beyaz, Şut adlı spor dergilerinde yayınlandı.

İlk olarak 1943 yılında Akbaba'da çalışmaya başlayan Turhan Selçuk, 1948'de Tasvir gazetesinde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı. Refik Halit Karay'ın çıkardığı Aydede'de baş çizer oldu. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde Akis, Yön, Devrim, Toplum dergilerinde çizdi. Kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte 41 Buçuk (1952), Karikatür (1953) ve Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı.

1957'de Milliyet gazetesinde çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi ile tanınan sanatçının bu karakteri tiyatro ve sinemada da canlandırıldı. Ayrıca Abdülcanbaz 1991 yılında PTT tarafından bir posta pulu üzerinde resmedildi. Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilenen Turhan Selçuk'un "İnsan Hakları" konulu karikatür sergisi Avrupa Konseyi'nin önerisiyle ilk kez Strazburg’da açıldı ve 1992-1997 yılları arasında dünyanın birçok ülkesinde sergilendi.


"Barış ve Kitap" konulu karikatürü 1992'de Avrupa Konseyi'nin başlattığı kitap okuma kampanyasının afiş ve logolarında kullanıldı. Çizer Turhan Selçuk, en son Cumhuriyet gazetesinde çizmekteydi. 

Acıbadem Maslak Hastanesi'nde karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Turhan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.
Turhan Selçuk Kimdir? Biyografisi Turhan Selçuk Kimdir? Biyografisi Biyografistan Turhan Selçuk Hayatı, Turhan Selçuk Biyografi, Turhan Selçuk hakkında bilgi... Turhan Selçuk , 1922 yılında Muğla'nun Milas ilçesinde doğdu. İlhan Selçuk 'un abisidir. Türk mizahının isimlerinden biridir. Türk... 4.5 5

Hiç yorum yok: