Ayda Aksel Kimdir? Biyografisi

Ayda Aksel Kimdir Biyografi
Ayda Aksel, 31 Ekim 1962 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokul dönemlerinde konservatuarda viyolonsel ve bale dersleri alan Ayda Aksel, sonraki yıllarda tiyatrocu olmaya karar vererek, Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümünde okudu. Uzun yıllar İstanbul Devlet Tiyatrolarında oyunculuk yaptı.

1984 yılında inşaat mühendisi Haluk Semi Yüngül ile evlenen Ayda Aksel'in bu evliliğinden biri kızı oldu. 1993 yılında boşandı. İkinci evliliğini ise 1995'te Atilla Akıncıoğlu ile yaptı. 1999'da oğlu Efe doğdu. Atilla Akıncıoğlu 2010 yılında vefat etti.

1996 ve 1998'de Turgut Özakman'ın senaryosun yazdığı Kurtuluş ve Cumhuriyet adlı Türkiye'nin kuruluş dönemlerini konu alan filmlerde ünlü yazar Halide Edip Adıvar'ı canlandırdı.

1998 yılında Tunç Başaran'ın yazıp, yönettiği bipolar bozukluğu olan Nur'un akıl hastanesinde yaşadıklarını konu alan Kaçıklık Diploması adlı filmde oynadığı rol ile 1999'da Ankara Film Festivali ve Orhan Arıburnu ödülleri kapsamında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

Ayda Aksel, 2006-2008 yılları arasında yayınlanan Hatırla Sevgili adlı dizide Cansel Elçin, Okan Yalabık, Beren Saat, Engin Şenkan ve Lale Mansur ile rol aldı. Dizide Ahmet'in annesi Selma Gürsoy rolünü oynadı.

2011 yılında Aşk Tesadüfleri Sever adlı dizide Mehmet Günsür, Belçim Bilgin, Altan Erkekli, Şebnem Sönmez ve Hüseyin Avni Danyal ile birlikte rol alan Ayda Aksel, dizide oynadığı İnci Usman karakteri ile Sadri Alışık Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu ödülünü kazandı.

2014 yılında Müfit Can Saçıntı'nın yönettiği ve başrolde oynadığı Mandıra Filozofu adlı filmde Güliz rolünü oynadı.

2017'de yayınlanmaya başlayan Tutsak adlı dizide Pamir Pekin, Gülper Özdemir, Caner Şahin ve Seray Gözler ile rol alan Ayda Aksel, Leman Gürhan karakterini canlandırıyor.

Filmografisi

2017 Tutsak - Leman
2015-2016 Kördüğüm - Ayşen
2016 Poyraz Karayel - Nevra Saygıner
2015 Hayat Öpücüğü
2014 Mandıra Filozofu - Güliz
2013 Aşk Kırmızı - Necla
2012-2014 Zengin Kız Fakir Oğlan - Serpil
2011 Yalancı Bahar - Safiye
2011 Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm
2011 Aşk Tesadüfleri Sever - İnci
2010 Gönülçelen - Nesrin
2010 Kars Öyküleri
2010 Bir Avuç Deniz - Rana
2006-2007 Hatırla Sevgili - Selma
2006 Sınav - Güler
2006 Esir Kalpler - Süveyda
2004 Adı Aşk Olsun - Gülden
2004 Halk Düşmanı - Esin
1999 Kıvılcım
1998 Kaçıklık Diploması - Nur
1998 Cumhuriyet - Halide Edip Adıvar
1996 Kurtuluş - Halide Edip Adıvar
1996 Bir Erkeğin Anatomisi - Selma
1991 Yıldızlar Gece Büyür - Nurten
1987 Yaprak Dökümü - Leyla
1983 Üç İstanbul - Belkıs
Previous
Next Post »