Biyografi Ara

Anders Celsius Kimdir? Biyografi

 

Anders Celsius
Anders Celsius, 27 Kasım 1701 yılında İsveç'in Uppsala kentinde doğdu. Babası astronomi profesörüydü. Astronomi, matematik ve deneysel fizik okuyan Celsius, bir süre Uppsala Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1730'da Astronomi profesörlüğüne getirildi.

1733'te kendisinin ve başkalarının kutup ışıklarına (aurora borealis) ilişkin, yapmış oldukları 316 gözlemin sonuçlarını derleyerek yayımladı.

1736'da dünyanın kutuplardan daha basık olduğunu ileri süren Newton'un savını kanıtlamak amacıyla saha araştırması yapan Maupertius'un ekibiyle İsveç'in kuzeyindeki Tornia'ya gitti.

Meridyen ölçümündeki katkılarıyla bu ekibin Newton'ın savını doğrulamasına yardımcı oldu. 1740'ta Uppsala Gözlemevi'ni kurarak, Jüpiter'in uydularının ışık şiddetindeki değişimi ve fotometrik yöntemlerle yıldızları inceledi.

Celsius bugün astronomi alanındaki çalışmalarında çok, 1742'de önerdiği ısı ölçüm sistemi ile tanınır. Termometrelerde yüzlük derecelendirme daha önce kullanılmışsa da, bu skala da bugün kullanılan sistemde iki sabit derecenin bulunması Celsius'un önerisinden kaynaklanmaktadır. Celsius bu amaçla buzun ergime ve suyun kaynama derecelerini sabit noktalar olarak alıp aradaki farkı yüz eşit dereceye bölerek bugün kullanılan termometre sistemini oluşturmuştu. Ne var ki suyun kaynama noktasını 0 °C, donma noktasını ise 100 °C olarak kabul etmişti.

Bu derecelendirme 8 yıl sonra Celsius'un öğrencisi Carl von Linné tarafından tersine çevrilerek bugün kullanılan durumuna getirildi. Santigrat (centigrade) adıyla da bilinen Celsius derecelendirme sistemi, Fahrenheit ve Kelvin ile birlikte bugün yaygın olarak kullanılan üç ısı ölçüm sisteminden biridir.

Anders Celsius, 25 Nisan 1744 tarihinde Uppsala'da öldü.
Anders Celsius Kimdir? Biyografi Anders Celsius Kimdir? Biyografi Biyografistan Anders Celsius Hayatı, Anders Celsius Biyografi, Anders Celsius Hakkında bilgi... Anders Celsius , 27 Kasım 1701 yılında İsveç'in Uppsala kentinde doğdu. Babası astronomi profesörüydü. Astronomi, matematik ve deneyse... 4.5 5

Hiç yorum yok: