Biyografi Ara

Nurcan Taylan Kimdir? Biyografi

 

Nurcan Taylan
Nurcan Taylan, 29 Ekim 1983 yılında Ankara'da doğdu. Türkiye'ye Olimpiyat Şampiyonluğu kazandıran tek kadın sporcu. 11 yaşında antrenör Mehmet Üstündağ tarafından keşfedildi. Halterde 6 Avrupa ve 2 Dünya rekoru kırdı. 2004 yılında Atina'daki Olimpiyatlar'da 48 kiloda dünya ve olimpiyat rekoru kırarak altın madalya kazandı. Böylece Türk spor tarihinde ilk defa bir kadın sporcu bu başarıya ulaşmış oldu.

Ekim 2004'te milli halterciler Aylin Daşdelen, Sibel Şimşek ve Şule Şahbaz, Türk Milli Takımı antrenörü Mehmet Üstündağ'ı taciz suçlamasıyla mahkemeye verdi. Antrenör iddiaları reddederken Nurcan Taylan da hocasını savundu. Konu ile ilgili soruşturma başlatıldı ve Nurcan Taylan'ın Bulgaristan'da yapılan 2005 Dünya Şampiyonası'na katılması engellendi.

ATİNA'DA olimpiyat şampiyonluğunu kazanarak, bu onura ulaşan tarihteki ilk bayan sporcumuz olan Nurcan Taylan, Mamak'taki tek odalı gecekonduda başlayan kariyerinde 10 yılda zirveye çıktı. 11 yaşında gönül verdiği halterde art arda gelen başarılarla adını duyuran Taylan, önceleri halter yaptığını gizledi ve ailesini de aldığı dubleks evle rahata kavuşturdu. Taylan, zor dönemlerden geçerek buraya geldiğini vurgulayarak, "Dile kolay 10 yıldır bugün için çalışıyordum. Sonunda en büyük hayalim gerçek oldu" dedi.

TAYLAN şimdiden bayan halterinin Naim'i olmaya niyetli: "Amacım 2008 ve 2012 olimpiyatında da altın madalyaya ulaşıp, üst üste olimpiyat şampiyonu olan ilk bayan halterci olmak" diyen Taylan'a, Atina'da kırdığı beş rekor da yetmemiş. Taylan, "Silkmede 112.5 kiloyu çok kolay omuzladığım için ilk denememde kaldıramadım. Yoksa Çinli'nin yapamadığı 120 kiloya kadar çıkıp bir rekor daha kırabilirdim. Kısmet Dünya Şampiyonası'na. 2005'teki Dünya ve Avrupa şampiyonalarında da zirveyi kimseye kaptırmam" diyor.

Nurcan Taylan'ın ailesi, olimpiyat şampiyonluğu sonrası, gecekondudan refaha ulaşmanın keyfini yaşıyor. Baba Süleyman Taylan, "Gözyaşlarımız sevince döndü" derken, anne Lütfiye Taylan "Birbirimize sarılarak ağladık" diye konuştu. Kardeşi Nuran Taylan da, "Benim için sürpriz olmadı" yorumunu yaptı.

Nurcan Taylan, halterin çok sevildiği Yunanistan'da büyük ilgiyle karşılanıyor. Atina'da şampiyonluk sonrası ziyaret ettiği restoranda Yunanlılar ve diğer ülkelerden gelenlerin çevresini sardığı Taylan, hayranlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi.

Olimpiyat şampiyonu Nurcan Taylan'ın yetiştiği Ankara'nın Mamak ilçesindeki mahalle aslında tam bir halterci yatağı. Atina Olimpiyatı'nda yarışan dört bayan haltercimizden üçü aynı yerden, yani Mamak'tan çıktı. Olimpiyatta madalya beklediğimiz Aylin Daşdelen ve Sibel Şimşek de Taylan ile aynı yerde yetişti.

14 Haziran 2012 tarihinde Uluslararası Halter Federasyonu (IWF), Nurcan Taylan’a doping kullandığı gerekçesiyle 26 Ekim 2011 tarihinden geçerlik olmak üzere 4 yıl müsabakalardan men cezası verdi.
Nurcan Taylan Kimdir? Biyografi Nurcan Taylan Kimdir? Biyografi Biyografistan Nurcan Taylan , 29 Ekim 1983 yılında Ankara'da doğdu. Türkiye'ye Olimpiyat Şampiyonluğu kazandıran tek kadın sporcu. 11 yaşında an... 4.5 5

Hiç yorum yok: