Biyografi Ara

Egbert Adrian Kreiken Kimdir? Biyografi

 

Kreiken
Egbert Adrian Kreiken, 1 Kasım 1896 yılında Hollanda'da doğdu. İlköğrenimini Fransa’da, ortaöğrenimini Hollanda’da tamamlayıp Groningen Devlet Üniversitesi’nde astronomi öğrenimi gördü.

1923'te doktora çalışmasını tamamladı, 1926 yılında da profesör oldu. 1938-1951 arasında Endonezya’da çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında çalıştı.

1954 yılında ise Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Kürsüsü başkanlığına getirildi. Bu görevdeyken Ahlatlıbel Gözlemevi’ni kurma çalışmalarına başladı.

Kreiken, 16 Ağustos 1964 tarihinde, gözlem araç ve gereçler temin etmek için gittiği ülkesinde öldü.

Yıldızların fiziksel özellikleri üzerine gözlemsel ve kurumsal çalışmalar yapan Kreiken, Endonezya’da kaldığı süre içinde astronomi öğretim ve araştırmalarının yönlenderilmesi üzerine yazılar yazdı ve çeşitli raporlar hazırladı. Endonezya’dayken bir süre eğitim bakanlığı da yapan Kreiken 1951-1954 yılları arasında Avrupa’da ve ABD’de konferanslar verdi, UNESCO’nun da desteğiyle dünyada astronomi öğretimi ve araştırma alanlarını yönlendirdi.

1973 yılında Dünya Astronomi Birliği genel kurulunda alınan bir kararla Ay üzerindeki bir kratere Kreiken’in adı verildi.
Egbert Adrian Kreiken Kimdir? Biyografi Egbert Adrian Kreiken Kimdir? Biyografi Biyografistan Egbert Adrian Kreiken Hayatı, Egbert Adrian Kreiken Biyografi, Egbert Adrian Kreiken Hakkında bilgi... Egbert Adrian Kreiken , 1 Kasım 1896 yılında Hollanda'da doğdu. İlköğrenimini Fransa’da, ortaöğrenimini Hollanda’da tamamlayıp Groning... 4.5 5

Hiç yorum yok: