Biyografi Ara

Jakob Bernoulli Kimdir? Biyografi

 

Jacques Bernoulli
Jakob Bernoulli (Jacques Bernoulli), 6 Ocak 1655 yılında Basel'de doğdu. Babasının isteği üzerine teoloji okuyup papazlık eğitimi almıştır. Ancak ailesinin isteğinin aksine matematik ve astronomi eğitimleri de almıştır.

1676 ve 1682 yılları arasında Avrupa boyunca dolaşarak aralarında Hudde, Robert Boyle ve Robert Hooke'un da bulunduğu o zamanın ileri gelen isimlerinden matematik ve bilim alanındaki en son gelişmeleri öğrendi. Bu süre boyunca kuyruklu yıldızlar için hatalı bir kuram üretmiştir.

İsviçre’ye dönerek 1683’ten itibaren Basel Üniversitesi'nde mekanik dersleri vermeye başladı. 1684'te Judith Stupanus ile evlendi ve iki çocukları oldu. Bu süreçte çok verimli bir araştırma kariyerine başladı. Yaptığı seyahatler ona döneminin ünlü matematikçileri ve bilim inanları ile hayatı boyunca sürdüreceği bir iletişim olanağı sundu. Bu süreçte matematikteki yeni gelişmeleri yakından takip etti. Christian Huygen’in ''De ratiociniis in aleae ludo'' ve Descartes'in ''Geometrie'' adlı yapıtları üzerinde çalıştı. 1684-1689 yılları arasında Ars Conjectandi’yi oluşturacak sonuçların birçoğuna ulaştı.

1687 yılında Basel Üniversitesi'nde profesörlük görevine başladı. O zamana kadar kardeşi Johann Bernulli’yi matematik alanında çalıştırmaya başlamıştı. İki kardeş Leibniz’in 1684’te yayımlanan Nova Methodus pro Maximis, itemque Tangentibus adlı diferansiyel kalkülüs ile ilgili olan yayını üzerinde çalışmaya başladılar. Bunun haricinde von Tschinhaus’un yayınlarını da incelediler. Leibniz’in çalışmaları o zamanki matematikçiler için epey karmaşıktı. Bernoulliler bu kuramları anlamayı ve uygulamayı deneyen ilk kişilerdi. Jacob kardeşi ile el ele vererek kalkülüsün çeşitli uygulamaları üzerinde çalıştılar. Bu işbirliği Johann’ın matematiksel dehasının olgunlaşmaya başlamasıyla rekabete dönüştü. Birbirleriyle oldukça zor matematiksel problemler üzerinden mücadele ederek karşılıklı olarak yeteneklerini test etmeye başladılar. 1697 yılına kadar aralarındaki ilişki tamamen yok oldu.

Jacob Bernoulli 1705’te hayatını kaybetti. Mezar taşı için bir logaritmik spiral figürü ve “Eadem mutata resurgo” (Değişmeme rağmen aynı şekilde yeniden yükseleceğim) sloganını seçmiştir. Mezarı “Basel Munster or Cathedral” inde bulunmaktadır. Aydaki bir kratere kardeşi Johann ve onun anısına Bernoulli adı verilmiştir.

Jakob Bernoulli, 16 Ağustos 1705 Basel'de öldü.
Jakob Bernoulli Kimdir? Biyografi Jakob Bernoulli Kimdir? Biyografi Biyografistan Jakob Bernoulli Hayatı, Jakob Bernoulli Biyografi, Jakob Bernoulli Hakkında bilgi... Jakob Bernoulli (Jacques Bernoulli) , 6 Ocak 1655 yılında Basel'de doğdu. Babasının isteği üzerine teoloji okuyup papazlık eğitimi alm... 4.5 5

Hiç yorum yok: