Biyografi Ara

Jean-Paul Roux Kimdir? Biyografi

 

Jean-Paul Roux Kimdir
Jean-Paul Roux, 5 Ocak 1925 yılında Paris'te doğdu. Eğitimine Doğu Dilleri Okulunda başladı ve daha sonra sırasıyla École de Louvre Tarih Bilimleri Akademisini bitirdi.

Doktorasını ise doğubilim ve edebiyat üzerine verdi. 1952 yılında CNRS yani Fransız Ulusal Araştırma Merkezi'nde çalışmaya başladı ve 1990 yılında Araştırma Birimi Başkanı olarak emekli oluncaya kadar burada çalıştı.

1957-1990 yılları arasında École de Louvre de akademisyen olarak da çalıştı ve Profesör unvanını aldı ve Orta-Asya ve Türk kültür tarihi üzerine yaptığı alan çalışmaları sonucunda hazırladığı temel çalışmalarla tanındı.

Türkiye ile 1950'li yıllardan itibaren ilgilenmeye başladı. La Turquie: Géographie. - Économie. - Histoire. - Civilisation et Culture adlı çalışmasını 1953 yılında yayınladı. bundan sonra peş peşe Türkiye ve Orta-Asya tarihi ve Türk örf ve adetlerini kapsayan çalışmalar yaptı.

Bu bağlamda, Türkiye'yle ilgilenmesi, 1950'li yılların başlarına rastlamaktadır. Hazırladığı La Turquie: Géographie. - Économie. - Histoire. - Civilisation et Culture (1953) adlı eserden sonra, ardı ardına Türkiye ve Orta-Asya kültür tarihi ve Türk geleneklerini kapsayan analitik-karşılaştırmalı çalışmalarla adını duyurdu. Kimi eserleri Timur (1994), Türklerin ve Moğolların Eski Dini (1994), Türklerin Tarihi: Büyük Okyanus'tan Akdeniz'e İki Bin Yıl (1995) adıyla Türkçeye çevrildi.

1971-1977 yıllarında Paris'teki iki büyük İslam Sanatları Sergisi'ni organize etti.

Jean Paul Roux, 29 Haziran 2009 tarihinde öldü.

Roux'un ikiyüz makalesi ve yüzü aşkın araştırması ve bununla birlikte çoğunluğu Orta Asya ve Türk kültürüyle ilgili 25 kitabı vardır.

Jean-Paul Roux Eserleri (Türkçe Çeviri)

Babür - Büyük Moğolların Tarihi
Eski Altay Halklarinda Ölüm
Moğol İmparatorluğu Tarihi
Orta Asya: Tarih ve Uygarlık
Türklerin Tarihi
Türklerin ve Moğolların Eski Dini
Orta Asya'da Kutsal Bitkiler ve Hayvanlar
Jean-Paul Roux Kimdir? Biyografi Jean-Paul Roux Kimdir? Biyografi Biyografistan Jean-Paul Roux Hayatı, Jean-Paul Roux Biyografi, Jean-Paul Roux Hakkında bilgi... Jean-Paul Roux , 5 Ocak 1925 yılında Paris'te doğdu. Eğitimine Doğu Dilleri Okulunda başladı ve daha sonra sırasıyla École de Louvre T... 4.5 5

Hiç yorum yok: