Biyografi Ara

Ktesibios Kimdir? Biyografi

 

Ktesibios, (M.Ö. 285-222) Bu Yunanlı fizikçi de uzun yıllar İskenderiye'de yaşadı ve su saatini bu kentte icat etti. Ktesibios'nun su saati, içine belli bir ritim ile su dolan bir depodan oluşuyordu, Depoya su doldukça, içindeki duba yükseliyordu. Dubanın ucundaki iğne ise, bir silindirin üzerine bu yükselmeyi işaretliyordu.

İskenderiyeli Ktesibios, berber çırağı iken tahminen MÖ 275 yıllarında su orgu müzik aletini geliştirmiştir. Bu alet aynı zamanda bilinen ilk tuşlu çalgı ve kilise orgunun da atası kabul edilmektedir. Su organı ve daha geliştrilmiş çeşitleri Roma imparatorluğunda ve daha sonra Bizans imparatorluğunda dini törenlerde kullanılmıştır. Bu alet çok sayıda borudan oluşmaktaydı, pompalı bir körükle çalışmakta ve klavye ile çalınmaktaydı.

Suyun havayı sıkıştırmada ki rolü nedeniyle “su orgu”  adını almıştır. Ayrıca Ktesibios kendinden öncede bilinen su saatini geliştirmiştir. Ktesibios'un su saati içine belli bir ritim ile su dolan bir depodan oluşuyordu, Depoya su doldukça, içindeki duba yükseliyordu. Dubanın ucundaki iğne ise, bir silindirin üzerine bu yükselmeyi işaretliyordu.
Ktesibios Kimdir? Biyografi Ktesibios Kimdir? Biyografi Biyografistan Ktesibios Hayatı, Ktesibios Biyografi, Ktesibios Hakkında bilgi... Ktesibios , (M.Ö. 285-222) Bu Yunanlı fizikçi de uzun yıllar İskenderiye'de yaşadı ve su saatini bu kentte icat etti. Ktesibios'nun ... 4.5 5

Hiç yorum yok: