Biyografi Ara

Norman Ernest Borlaug Kimdir? Biyografi

 

Norman Ernest Borlaug
Norman Ernest Borlaug, 25 Mart 1914 yılında doğdu.  ABD'li tarım bilimci, bitki patolojisti ve yardımsever. Gelişmiş tarım teknolojisiyle dünyadaki açlık sorununu yenmeyi amaçlayan Yeşil Devrim'in öncülerinden ve 1970 Nobel Barış Ödülü sahibidir.

Minnesota Üniversitesi'nde bitki biyolojisi ve ormancılık öğrenimi gören Borlaug, 1941'de aynı üniversitede bitki patolojisi dalında doktora derecesini aldı. 1944-1960 yılları arasında Rockefeller Vakfı'nın Meksika'da uyguladığı Meksika Tarım Programı'nda araştırmacı olarak çalıştı.

Campo Atizapan 'daki bir araştırma istasyonunda tahıl bitkilerinin ıslahıyla uğraştı ve ürün verimi yüksek olan yeni ırklar geliştirdi. Borlaug'un Meksika hükümetiyle çalıştığı süre içinde, Meksika'nın buğday üretimi üç katına çıktı; 1960'ların ortalarında ithal edilen cüce buğday, Pakistan ve Hindistan'ın buğday üretiminde yüzde 60'lık bir artışa yol açtı. Borlaug ayrıca, triticale adıyla bilinen bir buğday-çavdar melezi geliştirdi.

1960-1963 arasında Amerika Kıtası Gıda Bitkileri Programı'nın, 1964-1979 arasında Mexico'daki Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi'nin yöneticiliğini yapan Borlaug, tarım, nüfus kontrolü ve besin kaynakları konusundaki birçok oturum ve komiteye de danışman olarak katılmıştı.

1986'da Dünya Gıda Ödülü'nü başlattı. Günümüzde Asya ve Afrika'daki tarım üretiminin artışı için çalışmakta, Dünya'daki açlık sorunun kendi yöntemleri ile biyoteknoloji ile ortadan kalkacağını savunmaktadır.

Norman Ernest Borlaug, 12 Eylül 2009 tarihinde öldü.
Norman Ernest Borlaug Kimdir? Biyografi Norman Ernest Borlaug Kimdir? Biyografi Biyografistan Norman Ernest Borlaug Hayatı, Norman Ernest Borlaug Biyografi, Norman Ernest Borlaug Hakkında bilgi... Norman Ernest Borlaug , 25 Mart 1914 yılında doğdu.  ABD'li tarım bilimci, bitki patolojisti ve yardımsever. Gelişmiş tarım teknolojis... 4.5 5

Hiç yorum yok: