Biyografi Ara

Pieter Zeeman Kimdir? Biyografi

 

Pieter Zeeman
Pieter Zeeman, 25 Mayıs 1865 yılında Hollanda'da doğdu. Babası Catharinus Forandinus Zeeman, Hollanda Reform Kilisesi'nin başkanı idi. Erken yaşlarda fizikle ilgilenmeye başladı.

1883 yılında Kutup Işıkları belirgin bir şekilde Hollanda'da görüldü. Zeeman bu olaydan etkilendi ve astonomiye, dolaylı olarakta fiziğe olan ilgisi artmaya başladı.

Lisedeyken fizikle ilgili bir konuda yazdığı yazıyı Nature dergisine yolladı. Dergi editörünün Lise öğrencisi Profesör Zeeman övgüsünü kazandı.

1883 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversite öncesi klasik dilleri öğrenmek için Delf'e gitti. Burada Dr. J.W. Lely'nin evinde misafir olarak kaldı. Delft'te okurken, tezlerinde kendisine önerilerde bulunacak olan Heike Kamerlingh Onnes ile tanıştı.

1885'te eleme sınavlarını geçen Zeeman Leiden Üniversitesi'nde Kamerlingh Onnes ve Hendrik Lorentz'in öğrencisi olarak fizik okumaya başladı. 1890 yılında bitirme tezini vermek üzere iken Lorentz'in asistanı oldu. Bu olay manyeto-optik Kerr efekti üzerinde çalışmasını sağladı.1893 yılında doktora çalışmasını Kerr efekti üzerine verdi. Doktorasından sonra 6 ay Strazburg'taki F. Kohlrausch enstitüsünde çalıştı.1895 yılında Strazburg'tan döndükten sonra Leiden'de matematik ve fizik üzerine ders vermeye başladı. Aynı yıl Elisabeth Lebret ile evlendi ve ilerleyen yıllarda üç kız ve bir erkek çocukları dünyaya geldi.

1896 yılında, tezini verdikten 3 yıl sonra Zeeman efekti adı ile bilinen kuramı geliştirdi. Lorentz bu gelişmeyi duyunca 31 Ekim 1896 tarihinde Zeeman ile buluşmak amacı ile Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne Amsterdam'a gitti. Ertesi pazartesi Loerntz, Zeeman'ı bu buluşu ve elektromanyetik radyasyon teorisi hakkında konuşmak amacı ile ofisine çağırdı. Zeeman'ın buluşunun çok büyük bir buluş olduğu açık bir şekilde görülüyordu.

Zeeman'ın buluşundan sonra Zeeman'a 1897 yılında doktorluk verildi. Daha sonra 1900 yılında Amsterdam Üniversitesi'nde profesörlüğe yükseldi.1902 yılında Lorentz ile birlikte Zeeman efekti üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Nobel Fizik Ödülü verildi. Beş yıl sonra, yani 1908 yılında Amsterdam Üniversitesi'nde fizik bölümü başkanlığına yükseldi.
1923 yılında Amsterdam'da yeni bir laboratuvar kurdu. Bu laboratuvara 1940 yılında kendi adı verildiç

Zeeman kendi bulduğu Zeeman efekti dışında manyeto-optik konusunda da çalışmalarda bulundu.

1898 yılında Zeeman Hollanda Sanat ve Bilim Kraliyet Akademisi'ne seçildi. Burada 1921 ve 1920 yılları arasında genel sekreterlik görevinde bulundu. 1921 yılında Henry Draper Madalyası'nı kazandı.

Ay üzerindeki bir kratere Zeeman Krateri ismi verildi.

Pieter Zeeman 9 Ekim 1943 tarihinde Amsterdam'da öldü.

Pieter Zeeman Ödülleri

1902 Nobel Fizik Ödülü
1912 Matteucci Madalyası
1921 Henry Draper Madalyası
1922 Rumford Madalyası
Pieter Zeeman Kimdir? Biyografi Pieter Zeeman Kimdir? Biyografi Biyografistan Pieter Zeeman Hayatı, Pieter Zeeman Biyografi, Pieter Zeeman Hakkında bilgi... Pieter Zeeman , 25 Mayıs 1865 yılında Hollanda'da doğdu. Babası Catharinus Forandinus Zeeman, Hollanda Reform Kilisesi'nin başkanı... 4.5 5

Hiç yorum yok: