Biyografi Ara

Rachel Carson Kimdir? Biyografi

 

Rachel Carson
Rachel Carson, 27 Mayıs 1907 yılında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir kasabada doğdu. Bir gün babasıyla göl kenarında gezerken ilginç bir doğa olayına tanık olur.

Kartalın tavşanı uçurduğunu zannederken babası ona kartalın tavşanı avladığını yemek için yuvasına götürdüğünü anlatır. Evlerine dönerken babası bunun gayet normal olduğunu söyler ve bir deyimle açıklar: Büyük Balık Küçük Balığı Yutar.

Rachel Carson doğada gördüğü her şeyi defterine yazar böylece hem unutmaz hem de ertesi gün arkadaşlarıyla paylaşabilir. Rachel Carson, Üniversitede Zooloji bölümünü seçer. Aldığı eğitimle doğayı ve canlıları korumaya ve incelemeye koyulur. O yıllarda tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar üretilmiştir. Bu kimyasallar tarım yapan çiftçilerin eline geçer. Bu kimyasallar sadece böcekleri değil böceklerle beslenen yabani hayvanları da öldürür. Tarlaların verimiyle dünyanın her yerindeki yabani hayvanların ölümü artar.

ABD'de yaşayan Amerikan kartallarının sayısının azalması da dikkatini çeker. Rachel doğanın dengesinin bilinmeyen bir sebeple bozulduğunun farkındadır. Dengeyi bozan etkenleri bulmak için gece-gündüz çalışır. Ulaştığı ip uçları ise ona kimyasal böcek öldürücüleri gösterir. Yıllarca süren araştırmalarının sonucunda doğayı kimyasal böcek öldürücülerin bozduğunu anlar. Halkı bu konuda bilinçlendirmek için gazetelere yazılar yazar. Oysa bu yazılar insanların dikkatini çekmez. Aynı zamanda Carson'un düşünceleri bu işten para kazananların işine gelmez. Rachel Carson savaşından vazgeçmez ve doğanın korunmasını, kimyasal böcek öldürücülerin (DDT) kullanılmamasını dikkat çeken yazılarını kitaplaştırır. SESSİZ BAHAR adlı kitabı kısa sürede etkisini gösterir. Carson'un yazdığı kitap ve yaptığı araştırmaları insanoğlunun doğaya verdiği zararı kanıtlar. (E.D. Kocaman)

Dünyayı kurtarmaya çalışan 100 çevreci İngiltere'de hükümete bağlı çevre örgütü, bir grup uzmanla birlikte yaptığı çalışma sonucunda, dünyayı kurtarmak için en çok gayreti sarf eden 100 kişi veya kuruluşun isimlerini belirledi.

Bilim adamları, yazarlar, kampanya organizatörleri ve ekonomistlerin ağırlıkla yer aldığı, "gelmiş geçmiş en çok çaba harcayan 100 çevreci" listesinin ilk sırasında, 1962'de yazdığı "sessiz bahar" adlı kitapla, birçok kişi tarafından modern çevrecilik hareketini başlattığına inanılan ABD'li bilim adamı Rachel Carson gösterildi. Carson, halen popüler olan kitabında, tarım ilaçlarının öldürücü etkisine dikkati çekmiş ve birçok kişinin çevrecilik konusunda bilinçlenmesine yardım etmişti.

Listenin ikinci sırasında ise Almanya doğumlu ekonomist E.F. Schumacher yer aldı

Üçüncü sırada güçlendirilebilir kalkınma komisyonu başkanı Jonathan Porritt, dördüncü sırada İngilizlerin dünyaca ünlü doğa belgeseli yapımcısı Sir David Attenborough, beşinci sırada ise "küresel ısınmayı durdurmanın tek yolu nükleer enerji" sözünün ve gaia teorisinin sahibi İngiliz biyolog James Lovelock yer aldı.

Rachel Carson, 14 Nisan 1964 tarihinde öldü.
Rachel Carson Kimdir? Biyografi Rachel Carson Kimdir? Biyografi Biyografistan Rachel Carson Hayatı, Rachel Carson Biyografi, Rachel Carson Hakkında bilgi... Rachel Carson , 27 Mayıs 1907 yılında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir kasabada doğdu. Bir gün babasıyla göl kenarında gezerken ilgi... 4.5 5

Hiç yorum yok: