Biyografi Ara

Samime Sanay Kimdir? Biyografisi

 

Samime Sanay
Samime Sanay, 1946 yılında Ankara’da doğdu. Sosyal Hizmetler Akademisi'nde okuduğu yıllarla radyo yılları çakışır.

1966 ‘da Ankara Radyosu sınavlarına girer. Amacı sosyal hizmetler mütehassısı olarak mesleğini sürdürmek hem de radyoda sanatçı olarak çalışmaktı. Fakat personel yasası öğretmenlik dışında buna cevap vermiyordu.O da AÜ DTCF’nin Pedagoji Bölümünü bitirdi. Kısa bir süre sosyoloji hocalığı yaptı. Annesini ve babasını art arda kaybetti.

Bu sıralarda doktora yapmaya karar verdi. Son master sınavından çıktıktan iki gün sonra Edip Aktaş ile evlendi. Eşi istemediği için doktorayı yarıda bıraktı. Fakat radyoyu devam ettirdi. İlk albümünü 1977 yılında Tam Plakçılıktan çıkardı.Bütünüyle klasik eserlerden oluşan bu albüm sanatçıya fazla bir popülerlik getirmedi.

1979 yılında oğlu Anıl dünyaya geldi.TRT bünyesinde 15 yıl süren müzik eğitimi ve uygulaması akabinde 1981′de Ankara Radyosundan istifa ederek İstanbul’da assolist olarak sahneye çıktı.Sahnedeki başarısını plak dünyasında da kanıtlamak isteğiyle Kervan Plak Şirketi ile anlaşarak 1984 yılında Beni Hatırla ve 1985 yılında Sevgi Üzerine Sohbet adlı çok satan ve sevilen albümleri ile iki altın plak ödülü aldı.

Çok sesli Hafif Türk Sanat Müziğinin önde gelen kadın sanatçısı olarak daha çok Erdoğan Berker besteleri üzerinde yoğunlaştı. İçli, yanık, duygusal yanı ağır basan bir yorumu olan sanatçı 80′li yıllarda ve 90′ların başlarında hayli popülerlik kazandı.

İzmir Fuarı ve Maksim Gazinosunda bir dönem assolistlik de yaptı. Yudum Yudum Sevdayım (1986), Sevgi Bağları (1988), Sarsam Diyorum/Seviyor (1990), Ben Sana Mecburum (1993)diğer albümleridir.Sahne çalışmalarını yurt içi ve yurt dışı konserleriyle sürdürdü.Oğlunun babası Edip Aktaş’tan boşandı. 1998′de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 1993′te yayınlanan Ben Sana Mecburum adlı abümünden sonra Türk Müziğindeki genel durgunluk ve gerilemenin de etkisiyle uzun bir sessizlik dönemine girdi. 2006 yılında alaturka eserleri popüler tarzda senfonik olarak yorumlayarak hazırladığı Hoşgeldin Aşk adlı albümüyle yeniden adından söz ettirdi
Samime Sanay Kimdir? Biyografisi Samime Sanay Kimdir? Biyografisi Biyografistan Samime Sanay , 1946 yılında Ankara’da doğdu. Sosyal Hizmetler Akademisi'nde okuduğu yıllarla radyo yılları çakışır. 1966 ‘da Ankara ... 4.5 5

Hiç yorum yok: