Biyografi Ara

Aşır Özek Kimdir? Biyografisi

 

Aşır Özek
Aşır Özek, 8 Nisan 1971 yılında Ardahan'ın Damal ilçesinin Yukarı Gündeş Köyü'nde doğdu. Bağlama çalma ve türkü söylemeye çok küçük yaslarda basladı. Kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneği ve Alevi müziğinin iç içe icra edildiği bir ortamda mahalli aşıklar ve yöre aşıklarını yakından tanıma fırsatı buldu.

Bölge aşıkları, Murat Çobanoğlu ve Aşık Reyhani´den etkilendiği gibi Aşık Veysel, Davut Suları, Mahsuni Şerif, A. Ekber Çiçek, Neşet Ertaş ve Arif Sağ gibi büyük ustalardan feyiz alarak bağlama çalma, türkü söyleme ve şiir yazma noktasında kendini geliştirdi.

1989 yılında Almanya´nın Hamburg kentine babasının yanına yerleşti. Sıla özlemi ile türkülere olan tutkusu daha da anlam kazanmaya başladı. Almanya´da ilk bağlama derslerini usta çırak ilişkisi çerçevesinde Kenan Koçkaya´dan aldı.

Sonraki yıllarda Güler Duman´dan nota ve solfej dersleri alarak sanatsal alt yapısını geliştirdi. Şiir yazma ve edebiyata olan ilgisine paralel olarak, Fuat Saka ve Servet Z. ÇORAKLI´nın da kurulusunda yer aldığı ´´Edebiyat Atölyesi´´inde çalışmalara katildi ve ayni kurumla bir çok sanat etkinliğinde yer aldı. Basta Hamburg Alevi Kültür Merkezi olmak üzere, çeşitli dernek ve kurumlarda bağlama dersleri vererek yüzlerce öğrenci yetiştirdi.

Alevi Kültür Merkezi´nde 40 kisilik ´´Kadınlar Korosu´´ oluşturdu ve bir çok kez sahne aldı. Basta Almanya olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinde sayısız konser ve festivallerde sahne aldı. 1996 yılında ilk müzikal çalışması olan ´´Yiğidin Türküsü´´adli kasetini çıkardı ve bu çalışma ile birlikte müzik dünyasında saygın bir yer edindi.

Çalışmanın yönetmenliğini Fuat Saka yaptı. Bu kaset kapsamında, Alman 1.TV kanalı ARD, 2.TV kanalı ZDF ve 3.TV kanalı NDR´de çeşitli programlara davet edildi.Türküleri, Gülcihan Koç, Yılmaz Çelik, Metin Karataş, Sibel Pamuk ve onlarca sanatçı tarafından kaset ve CD´lerde seslendirildi. 2000 yılında Köln´de gerçekleştirilen ´´Bin Yılın Türküsü´´ adli dünyaca ünlü etkinliğe onlarca öğrencisi ile katılarak, 1249 bağlama ile ´´Dünya Rekorlar Kitabi´´na girdi.

2007 yılında ´´Sıla Türküleri´´ adli ikinci türkü albümünü çıkardı. İlk kasetinde olduğu gibi, ikinci albümünde de kendi türküleri basta olmak üzere, geleneksel ve usta-mali türkülere yer verdi. Halen Hamburg´ta ikamet eden ve bağlama öğretmenliği yapan Asır Özek, evli (Türkan Özek) VE 3 KIZ Babası (Sıla, İkrar ve Ela).

Kaynak: asirözek.com
Aşır Özek Kimdir? Biyografisi Aşır Özek Kimdir? Biyografisi Biyografistan Aşır Özek , 8 Nisan 1971 yılında Ardahan'ın Damal ilçesinin Yukarı Gündeş Köyü'nde doğdu. Bağlama çalma ve türkü söylemeye çok küç... 4.5 5

Hiç yorum yok: