Biyografi Ara

Haluk Bilginer Kimdir? Biyografisi

 

Haluk Bilginer
Haluk Bilginer, 5 Haziran 1954 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Türk Koleji mezunudur. Lise son sınıfta okulunun tiyatro koluna girdi ve Cahit Gürkan'ın öğrencisi oldu. Demokrat İzmir Gazetesi'nin açtığı liselerarası tiyatro yarışmasında ilk ödülünü aldı. 1977 yılında, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu.

Devlet konservatuarından mezun olduğu yıl İngiltere’ye giden Haluk Bilginer, Londra Müzik ve Drama Sanatları Akademisi’nde (LAMDA) bir yıl boyunca ileri tiyatro öğrenimi gördü.

1980-1993 yılları arasında İngiltere’de yaşayan ve aynı zamanda İngiltere vatandaşlığı da bulunan Haluk Bilginer, burada yaşadığı yıllarda birçok tiyatro oyununda, müzikalde, televizyon dizisinde ve filmde rol aldı. Ayrıca bir dergiye En Seksi Türk başlığıyla kapak oldu.  İngiltere’deki kariyerinin ardından Türkiye’ye döndü.

1987 yılında ilk defa Gecenin Öteki Yüzü adlı film çekimi için İstanbul'a geldi ve bu filmin setinde 1992'de evleneceği Zuhal Olcay ile tanıştı. Hayatını bir süre İstanbul-Londra arasında sürdürdü. 1992'de evlendikten sonra çift, Hollywood'da "Indiana Jones" dizisinde, Türkiye'de de Yavuz Özkan'ın "İki Kadın" filminde birlikte rol aldı. 1996'da Tomris Giritlioğlu'nun 80. Adım filminde, ardından "İstanbul Kanatlarımın Altında", "Usta Beni Öldürsene", ve"Masumiyet" gibi ödüllü filmlerde rol aldı.

Oyunculuğunu tiyatro sahnesinde sürdürmek isteyen Haluk Bilginer, 1990 yılında Ahmet Levendoğlu ve Zuhal Olcay ile Tiyatro Stüdyosu'nu kurdu. Tiyatro Stüdyosu'nun Aldatma (Harold Pinter), Kan Kardeşleri (Willy Russell), Derin Bir Soluk Al (Ben Elton), Çöplük (Turgay Nar), Histeri (Terry Johnson) ve Balkon (Jean Genet) oyunlarında başrolleri üstlendi. Bir tiyatro salon sahibi olmak için Odeon Sineması'nı kiralayıp inşaata başladı ancak 1996'da çıkan yangınla bütün emekler boşa gitti; yine de yılmayan Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay topluluktan ayrılarak 1999'da Moda'da baştan yaptıkları bir salonda Oyun Atölyesi'ni kurdular.

1981 yılından bu yana birçok dizi ve sinema filminde oyunculuk yaptı. Ayrıca, birçok yabancı filmin Türkçe Seslendirmelerini de yapan Haluk Bilginer'in sesi hemen herkes tarafından tanınmaktadır.

Haluk Bilginer, ilk evliliğini 1992 yılında Zuhal Olcay ile yaptı. 2004 yılında boşandılar.

Haluk Bilginer, 2006 yılında ise Aşkın Nur Yengi ile evlendi ve bu evlilikten Nazlı adında bir kızı bulunmaktadır. 2012 yılında Aşkın Nur Yengi ile boşanmıştır.
Haluk Bilginer Kimdir? Biyografisi Haluk Bilginer Kimdir? Biyografisi Biyografistan Haluk Bilginer Hayatı, Haluk Bilginer Biyografi, Haluk Bilginer Nereli, Haluk Bilginer Kaç Yaşında Haluk Bilginer , 5 Haziran 1954 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Türk Koleji mezunudur. Lise son sınıfta okulunun tiyatro koluna girdi ve... 4.5 5

Hiç yorum yok: