Biyografi Ara

Jülide Gülizar Kimdir? Biyografi

 

Jülide Gülizar
Jülide Gülizar (Göksan), 1929 yılında Adana'da doğdu. İlk ve ortaokulu Mersin'de, lise öğrenimini ise Ankara Kız Lisesi'nde tamamladı.

1956 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Gülizar, avukatlık stajının ardından kendi mesleğini yapmayı tercih etmedi ve aynı yıl Ankara Radyosu'na girdi.

1968 yılında başlayan televizyon yayınlarıyla TRT'de haber spikeri olarak ekranlara çıkan Gülizar, radyo ve televizyonda kadın olarak "ilk açık havada haber okuma", "ilk naklen yayın" ve "ilk röportaj" gibi birçok yeniliğe imza attı. Türkçe'yi iyi kullanmada gösterdiği özeni ile tanındı. Dil konusunu hayatta "evet dediği tek ırkçılık" olarak niteleyen Jülide Gülizar, Yabancı dile karşı olmadığını, ancak bunu öğrenirken kendi dilimizi unutmamamız gerektiğini vurgulamıştı.

Kendisiyle yapılan bir röportajda, asıl soyadının "Göksan" olduğunu, "Gülizar" soyadının kendisinin bulduğu takma bir soyad olduğunu belirtmiştir. Gençliğinde şiirler yazan ve ileride hep ünlü bir şair olmayı düşleyen Jülide Göksan'ın, evlenince soyadının değişeceğini, şiirlerinin altına hiç değişmeyecek bir isim yazması gerektiğini düşünerek "Jülide Gülizar" adını benimsediğini belirtmişti.

Yaklaşık 30 yıl çalıştığı TRT'den 1982 yılında emekliye ayrılan Gülizar, emeklilik döneminde de çok sayıda ajans ve yayın kuruluşunda yazar, muhabir ve eğitmen olarak görev yaptı. Emekliliğinde de Türkçe’nin doğru kullanılması yolundaki mücadelesine aralıksız devam etti. 1997 yılında kurulan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde dersler veren Gülizar, Kanal B televizyonunda da çeşitli programlar yapıp, söyleşiler hazırladı. Jülide Gülizar aynı zamanda Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde yönetim kurulu üyesiydi.

Jülide Gülizar, 14 Mart 2011 tarihinde zatürre teşhisiyle bir süredir tedavi görmekte olduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Ankara, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Jülide Gülizar Kitapları

1994 Haberler Bitti Şimdi Oyun Havaları
1995 TRT Meydan Savaşı
2004 Where Are You Going Türkçe?
2005 Ah Baba Ah!
2006 Yaşam, Sana Teşekkür Ederim
2007 Onlar da İnsandı
2008 Bir Konu Bir Konuk
2008 Burası Türkiye Radyoları
2008 TR+Tv=TRT
2008 Ben Bilmem Beyim Bilir
Jülide Gülizar Kimdir? Biyografi Jülide Gülizar Kimdir? Biyografi Biyografistan Jülide Gülizar Hayatı, Jülide Gülizar Biyografi, Jülide Gülizar Kitapları ve hakkında bilgi Jülide Gülizar (Göksan) , 1929 yılında Adana'da doğdu. İlk ve ortaokulu Mersin'de, lise öğrenimini ise Ankara Kız Lisesi'nde t... 4.5 5

Hiç yorum yok: