Biyografi Ara

Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi

 

Abdullah Latifzade
Abdullah Latifzade, 1890 yılında Kırım'ın Simferopol şehrinde doğdu. Aslen Kırım Tatarıdır. Çocukluğunu Kırım'ın bozkırlarında geçirdi ve Kırım Tatarcasının diyalektlerini mükemmel olarak öğrendi. Simferopol'da medresede, daha sonra rüşdiyede okudu.

1908 yılında arbedeye karıştığı için rüşdiyeden çıkarıldı. İstanbul'da idadide okumaya başladı, fakat 6 ay sonra babasının ölümü üzerine eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı.

Kırım'a dönünce ilk şiirlerini yayımladı. Eğitimini sürdürürken bir yandan da öğretmenlik yaptı. 1915-1917 yılları arasında orduda hizmet etti. Bolşevik Devrimi yıllarında Tatar Birleşik Sosyalist Partisi üyesiydi. 1927-1930 yılları arasında Kırım Tatarcasının yazısının Arap alfabesinden Latin harfli alfabeye dönüştürülmesi kampanyasına aktif olarak katıldı. Diyalektoloji araştırmalarında, Tatarcanın edebi dilinin sözlüğünün ve gramerinin hazırlanmasında rol aldı.

1930 yılında Moskova'ya Doğu Halkları Enstitüsü'nde okumak için gönderildi. 1931-1934 yılları arasında Moskova ve Leningrad'da Devlet Sanat Tarihi Akademisi'nde yüksek lisans ve doktora yaptı

19 Nisan 1937 tarihinde "aşırı milliyetçilik" suçlamasıyla hapsedilen Abdullah Latifzade, 17 Nisan 1938 tarihinde NKVD'nin Simferopol Cezaevi'nin bahçesinde infaz edildi.
Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi Abdullah Latifzade Kimdir? Biyografi Biyografistan Abdullah Latifzade Hayatı, Abdullah Latifzade Biyografi, Abdullah Latifzade hakkında bilgi... Abdullah Latifzade , 1890 yılında Kırım'ın Simferopol şehrinde doğdu. Aslen Kırım Tatarıdır. Çocukluğunu Kırım'ın bozkırlarında ge... 4.5 5

Hiç yorum yok: