Biyografi Ara

Aşık Zarrafi Kimdir? Biyografisi

 

Aşık Zarrafi
Aşık Zarrafi, 1922 yılında Ardahan / Posof’un Yukarı Cacun (Uğurca) köyünde doğdu. Asıl adı Kemal Yıldırım’dır. Okula gitme olanağı bulamadı ancak köyündeki bazı kişilerden Türkçe ve Arapça okuma yazmayı öğrendi.

Aşık Zarrafi, Aşıklık geleneği ve şiirle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı. 17 yaşına kadar çobanlık yaptı. İlk şiirini sürüsünden bir koyun kapan kurda söyledi. Aynı dönemlerde rüyasında gördüğü bir kıza aşık olduktan sonra şiir yazmaya yöneldi ve bağlama çalmasını öğrendi.

Sonraki yıllarda Şavşat’ın Kivirala (şimdiki adı Demirkapı) köyünden sevdiğine benzettiği bir kızla evlendi ve bu köye yerleşti. Yaklaşık bir yıl sonra evi yandığında eşi Zülal de bu yangında öldü. Bunun üzerine baldızıyla evlendi.

Aşık Zarrafi Türkiye’nin birçok yerinde çeşitli radyo programı, şenlik ve yarışmalara katıldı. Birçok başarı belgesi, ödül ve madalya aldı.

Şiirlerinde her konuyu işleyen Aşık Zarrafi, ayrıca geleneksel türkülü hikayeleri de ustaca anlatan aşıklardan biri oldu. »Yaralı Mahmut«, »Tahir ile Mirza«, »Şah İsmail« ve tüm Köroğlu kollarını geniş çevrelere aktardı.

Aşık Zarrafi, 1984'te Kivirala köyünde öldü ve orada toprağa verildi.
Aşık Zarrafi Kimdir? Biyografisi Aşık Zarrafi Kimdir? Biyografisi Biyografistan Aşık Zarrafi , 1922 yılında Ardahan / Posof’un Yukarı Cacun (Uğurca) köyünde doğdu. Asıl adı Kemal Yıldırım’dır. Okula gitme olanağı bulam... 4.5 5

Hiç yorum yok: