Biyografi Ara

Ayşegül Yeşilnil Kimdir? Biyografisi

 

Ayşegül Yeşilnil
Ayşegül Yeşilnil, 28 Ağustos 1959 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde doğdu. Ayşegül Yeşilnil, 1982'de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü - Tekstil Tasarımı Ana Sanat Dalı'ndan mezun olan sanatçı, Türkiyede ilk kez üniversite bünyesinde açılmış olan "Moda Tasarımı" uzmanlık dalına giren ilk öğrenci olarak hocası Ayten Sürür'den tek başına eğitim alarak; Türkiye'de döneminin tek ve ilk üniversite mezunu moda tasarımcısı oldu.

İstanbul Vakko Fabrikası'nda moda desinatörlüğü yaptı. Çeşitli ihracat firmalarında kreatör olarak çalışan Yeşilnil'in tasarımları uluslararası fuar defilelerinde sergilendi.

Ayşegül Yeşilnil, Ev ve tekne dekorasyonlarına yönelik tekstil ürünleri üretti. İpek ve çeşitli tekstil ürünleri üzerine yaptığı batik çalışmaları, giysi, eşarp ve yastık tasarımları, birçok sanat galerisinde sergilendi. İzmir Devlet Opera ve Balesi için afişler hazırladı.

Güzel Sanatlar Fakültesi - Müzikoloji bölümünün çok sesli korosunda Erdoğan Okyay'dan ve sonrasında İstanbul'da Nükhet Ruacan'dan Şan eğitimi aldı. 1985 yılından beri yapmış olduğu resimler, caz resimleri ve mitolojik resimlerden oluşan eserleriyle 19 kişisel sergi gerçekleştirdi.

Resim çalışmalarının yanı sıra, 1987 yılından itibaren, birçok tanınmış caz müzisyenleriyle birlikte, profesyonel olarak caz söylemeye başladı.

Caz şarkıları söyleyen ve caz resimleri yapan "tek sanatçı" olan Ayşegül Yeşilnil, birçok konser, caz kulübü ve festival etkinlikleri gerçekleştirdi.

Tüm sözlerini kendisinin yazdığı "Rüzgara Şarkılar Söyle" adlı ilk albümünü 1995'te çıkardı. Neşet Ruacan, Bülent Ortaçgil, Nezih Yeşilnil, Önder Focan, Erkan Oğur gibi müzisyenler bu albüme eşlik etti. Fotoğraf sanatçısı Mehmet Kısmet ile reklam fotoğrafçılığı alanında sanat yönetmenliği çalışmaları yapan Yeşilnil, İsveçli rock grubu "İubar"ın isteği üzerine atölyesinde gerçekleştirilen performans sonrası, grubun müziğini resimledi. Bu proje kapsamında yaratılan resimler, Stockholm Rookie 2005 Müzik festivalinde grubun performansı boyunca barkovizyonda gösterildi.

2009 yılında UNESCO - (A.I.A.P/ A.R.T.A.C) Meksika - Campeche'de düzenlediği 6. Uluslararası Avrupa ve Amerika Görsel Sanatlar Sergisi "Ayşegülün Rüyaları" adlı resimleri ile Türkiye'yi temsil etti.

Sanatçının "Açık Armoni" adlı tablosu UNESCO - Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi olan sanatçının, yaşadığı yoğun müzik ortamının derin etkisiyle caz müzisyenlerinin gece yaşamını ve enstrümanlarını konu alan bir koleksiyonu bulunmaktadır. Bu koleksiyonunun yanı sıra, Fantastik, Mitolojik ve Efsanevi konulardan oluşturduğu koleksiyonlarıyla da tanınmaktadır. Resim çalışmalarına İstanbul'daki atölyesinde devam etmektedir.
Ayşegül Yeşilnil Kimdir? Biyografisi Ayşegül Yeşilnil Kimdir? Biyografisi Biyografistan Ayşegül Yeşilnil , 28 Ağustos 1959 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde doğdu. Ayşegül Yeşilnil, 1982'de Dokuz Eylül Üniversitesi... 4.5 5

Hiç yorum yok: