Biyografi Ara

Gıyaseddin Cemşid Kimdir? Biyografi

 

Gıyaseddin Cemşid
Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi, (1380-1437) doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Öğrenimini Kaşan’da tamamlamış, Uluğ Bey’in daveti üzerine Semerkand’a gitmiş ve çalışmalarına burada devam etmiştir. Matematik ve astronomi üzerine çalışmaları olan al-Kaşi, aritmetikte ondalık sistemi ilk kullanan kişidir.

Meraga Gözlemevi’nde yapılmış olan gözlemleri içeren İlhan’ın Zici adlı zicteki tabloları yeniden hesap ederek İlhan’ın Zici’ni tamamlayan Hakan’ın Zici adlı eserini yazmıştır; Süllem el-Sema adlı eserinde ise gök cisimlerinin uzaklıkları sorununu tartışmıştır.

Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi’nin en önemli eseri, Ortaçağ İslâm Dünyası’ndaki matematik bilgisini bütün yönleriyle sergilediği Matematiğin Anahtarı adlı kitabıdır; bu eserinin bir bölümünde ondalık kesirleri kuramsal yönden incelemiş ve bu kesirler ile toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi aritmetiksel işlemlerin nasıl yapılacağını örnekleriyle göstermiştir; burada vermiş olduğu bilgiler daha sonra 16. yüzyılın Osmanlı ünlü matematikçilerinden ve astronomlarından Takiyüddin tarafından kullanılacak, trigonometri ve astronomiye uygulanarak geliştirilecektir.

Usule uygun, sin 1° belirlemek için Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi aşağıdaki çözümü bulmuş, sonraları 16. yüzyılda Fransız matematikçilerinden François Viète tarafından sık sık kullanılmıştır.

Gıyaseddin Cemşid Eserleri

1413 Khagani Zij
1424 Ar-Risala al-Muhitija
1427 Miftah al-Hisab
Gıyaseddin Cemşid Kimdir? Biyografi Gıyaseddin Cemşid Kimdir? Biyografi Biyografistan Gıyaseddin Cemşid Hayatı, Gıyaseddin Cemşid Biyografi, Gıyaseddin Cemşid Eserleri ve hakkında bilgi... Gıyaseddin Cemşid al-Kaşi , (1380-1437) doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Öğrenimini Kaşan’da tamamlamış, Uluğ Bey’in dav... 4.5 5

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş