Biyografi Ara

Kubilay Dökmetaş Kimdir? Biyografisi

 

Kubilay Dökmetaş
Kubilay Dökmetaş, 3 Temmuz 1956 yılında Sivas / Zara’nın Sucak Köyünde doğdu. İlköğrenimi köyünde, öğretmen okulunu Sivas’ta okudu.

Kubilay Dökmetaş'ın Müziğe ilgisi annesi aracılığıyla başladı. Yaklaşık 8 yıl Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde öğretmenlik yaptı ve bu dönemde değişik yöreleri inceleme fırsatı buldu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Halk Müziği Birim Başkanı olarak koro çalıştırıcılığı yaptı. Bu dönemde Prof. Dr. Şefik Dener’in yardımı oldu.

Kubilay Dökmetaş, 1985 yılında Erzurum Radyosunda halk müziği sanatçısı olarak göreve başladı. 1992 yılında da Ankara Radyosuna geçti. Aynı zamanda TRT Repertuar ve İcra Denetleme Kurulu üyesi olan Dökmetaş’ın çok önemli bir taş plak ve halk müziği arşivi bulunmaktadır.

Halk müziği arşivine birçok türkü aktaran Dökmetaş 1990-91 yıllarında Erzurum Radyosunda »Geçmişten Günümüze THM« adlı bir belgesel hazırladı. Sonraki yıllarda ise TRT Ankara Televizyonunda »Dost Dost Diye«, »Allı Turnam« gibi türkü programlarını sundu ve uzman konuk olarak katıldı.

Zara yöresinin folklorik özellikleri hakkında birçok derleme ve araştırmalarda bulunan Kubilay Dökmetaş, »Zara Halk Oyunları, Halk Türküleri ve Zaralı Halil Söyler« adlı bir kitap üzerinde çalışmaktadır.

Kubilay Dökmetaş'ın »Notalarıyla Türkülerimiz ve Hikayeleri« (1996), »Notalarıyla Uzun Havalarımız«(1996), »Diyarbakır Musiki Folkloru« (1996), »Şanlıurfa Halk Müziği« (1999) adlı ortak kitapları bulunmaktadır.
Kubilay Dökmetaş Kimdir? Biyografisi Kubilay Dökmetaş Kimdir? Biyografisi Biyografistan Kubilay Dökmetaş , 3 Temmuz 1956 yılında Sivas / Zara’nın Sucak Köyünde doğdu. İlköğrenimi köyünde, öğretmen okulunu Sivas’ta okudu. Kub... 4.5 5

Hiç yorum yok: