Biyografi Ara

Mustafa İnan Kimdir? Biyografi

 

Mustafa İnan
Prof. Dr. Mustafa İnan, 1911 yılında Adana'da doğdu. Babası seyyar posta memuru Hüseyin Avni Bey, annesi Rabia Hanım'dır. Kurtuluş Savaşı'nın başlamasıyla Fransız saldırısı sonucu iki buçuk yıl kalacakları Konya'ya göç ettiler.

Kurtuluş Savaşı'nın bitmesi ile birlikte döndükleri Adana'da ilkokul ve ortaokulu bitirdi. Ortaokulun son sınıfını parasız yatılı olarak okumuştur. Yatılı okuldaki lakabı, matematiğe olan ilgisinden dolayı riyaziyeci Mustafa'dır. 1931'de yatılı okulu birincilikle bitirdi ve Teknik Üniversite'ye birincilikle girdi.

İTÜ'yü pekiyi derece ile birinci bitirdi. İsviçre'de ETH Zürih'te doktora yaptığı sıralarda orada kalıp çalışması için gelen cazip teklifleri reddetti.

Doktorasından sonra Türkiye'ye döndü ve daha sonra adı İstanbul Teknik Üniversitesi olarak değiştirilen Yüksek Mühendis Okulu'nda Teknik Mekanik ve Mukavemet Muallim Muavinliği'ne tayin edildi. Daha sonraları Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet Kürsüsü başkanı, fakülte dekanı ve rektör olarak hizmet verdi. 1944 yılında Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale Ogan ile evlendi. Hüseyin adında bir çocukları oldu.

Mustafa İnan 1 Eylül 1967 tarihinde ABD, İsviçre ve Almanya'da, bilimsel ve mesleki çalışmalar gerçekleştirmek üzere 6 ay süreyle görevlendirilmişken, Türkiye'de nükseden ve anlaşılamayan hastalığı için Almanya'nın Freiburg şehrine tedavi olmak üzre gitti.

Mustafa İnan, 5 Ağustos 1967 tarihinde tedavisi devam ederken vefat etti. Cenazesi, 10 Ağustos 1967 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Taşkışla Binasında yapılan törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Bilimsel makalelerinin ve seminerlerinin yanı sıra Kızılderililer'den Arya-Daharma'ya, Düşünme Sanatına kadar birçok konuyla ilgilenmiş, bu konularda yazılar yazmış, konferanslar vermiştir.

Vefatından 4 sene sonra TÜBİTAK Bilim Kurulu, 9 Ağustos gün ve 134 sayılı toplantısında Mustafa İnan'a 1971 TÜBİTAK Hizmet Ödülü vermeyi kararlaştırmıştır. Ayrıca İTÜ Merkez Kütüphanesineve İstanbul-Ankara arasındaki bir köprüyola (viyadük) adı verilmiştir.
Mustafa İnan Kimdir? Biyografi Mustafa İnan Kimdir? Biyografi Biyografistan Mustafa İnan Hayatı, Mustafa İnan Biyografi, Mustafa İnan Hakkında bilgi... Prof. Dr. Mustafa İnan , 1911 yılında Adana'da doğdu. Babası seyyar posta memuru Hüseyin Avni Bey, annesi Rabia Hanım'dır. Kurtulu... 4.5 5

Hiç yorum yok: