Biyografi Ara

Samim Kocagöz Kimdir? Biyografi

 

Samim Kocagöz
Samim Kocagöz, 13 Şubat 1916 yılında Aydın'ın Söke ilçesinde doğdu. 1942'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1942-1945 arasında Lozan Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi aldı. Türkiye'ye döndükten sonra bir süre İzmir Ticaret Okulu'nda edebiyat, Devlet Konservatuvarı'nda sanat tarihi dersleri verdi. Söke'de çiftçilikle uğraştı.

Samim Kocagöz, 1950'den sonra İzmir'e yerleşti. İlk romanı İkinci Dünya 1938'de yayınlandı. Servet-i Fünun Uyanış, Ses, Hep, Bu Topraktan, Vatan, Fikirler, Yenilikler, Yeditepe gibi dergilerle Demokrat İzmir gazetesinde yayınlanan Telli Kavak, Kalpaklılar v.b. öyküleriyle bilinir.

1950'de Yeni İstanbul gazetesi ve New York Herald Tribune gazetesinin ortaklaşa düzenlediği Dünya Hikâye Yarışması'nda "Sam Amca" öyküsüyle birincilik kazandı.

Gözlemlere dayanarak köy ve kasaba insanlarının sorunlarını, günlük yaşamlarını ve duygularını yalın bir dil ve gerçekçi tutumla yansıttı. Ölümünden sonra adına bir öykü ödülü kondu.

2006-2007 tiyatro sezonunda 50. Yılını yaşayan İzmir Devlet Tiyatrosu, yazarın hemen hiç bilinemeyen "Islak Ekmek" adlı oyununu repertuvarına aldı.

Samim Kocagöz,  5 Eylül 1993 tarihinde İzmir'de vefat etti.
Samim Kocagöz Kimdir? Biyografi Samim Kocagöz Kimdir? Biyografi Biyografistan Samim Kocagöz Hayatı, Samim Kocagöz Biyografi, Samim Kocagöz hakkında Bilgi... Samim Kocagöz , 13 Şubat 1916 yılında Aydın'ın Söke ilçesinde doğdu. 1942'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve... 4.5 5

Hiç yorum yok: