Biyografi Ara

Soner Özbilen Kimdir? Biyografisi

 

Soner Özbilen
Soner Özbilen, 1947 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde doğdu. Soner Özbilen'in ailesi Kosova'lıdır. İlkokul ve ortaokulu Boğazlıyan'da, liseyi İstanbul Pendik Lisesi'nde tamamladı. Ardından İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne devam etti. Müziğe olan ilgisi orta öğrenimi sırasında öğrenci korolarında başladı.

Bir süre Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Aksaray Musiki Derneği'ne devam ederek Orhan Dağlı, Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı'nın öğrencisi oldu.

Soner Özbilen, 1966 yılında TRT'nin açmış olduğu THM Ses Sanatçılığı sınavını kazanarak Stajer Sanatçı oldu. 3 yıl süren stajerlik döneminde Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi, Halil Bedii Yönetken ve Ahmet Kutsi Tecer gibi üstadlar ile çalıştı. 1969 yılında stajerliği sona erdi ve TRT İstanbul Radyosu THM Ses Sanatçılığı kadrosuna asaleten atandı. Nida Tüfekçi (Yozgatlı), Ahmet Gazi Ayhan (Kayserili), Hacı Taşan (Keskinli), Refik Başaran (Ürgüplü), Çekiç Ali (Kırşehirli) ve Muharrem Ertaş (Kırşehirli) gibi usta halk sanatçılarının tavır ve üslupları üzerine çalışarak kendi üslubunu geliştiren Soner Özbilen, çalışmalarını son onbeş yıldır da Rumeli Türküleri üzerine yoğunlaştırdı.

Soner Özbilen, Ohri-Makedonya, Dijon-Fransa, Barselona-İspanya, Yugoslavya, Kosova, Almanya, İsviçre, Rusya, Libya ve Finlandiya'da yapılan otantik müzik ve folklor festivallerine katıldı. Ayrıca ülkemizin pek çok yöresinde yapılan festivallerde konserler verdi. Başta Orta Anadolu ve Rumeli olmak üzere, ülkemizin çeşitli yörelerinden birçok türkü derleyerek Türk Halk Müziği Repertuarı'na kazandıran Soner Özbilen, halen TRT İstanbul Radyosu THM Ses Sanatçılığı ve Koro Şefliği görevini sürdürmektedir.
Soner Özbilen Kimdir? Biyografisi Soner Özbilen Kimdir? Biyografisi Biyografistan Soner Özbilen , 1947 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde doğdu. Soner Özbilen'in ailesi Kosova'lıdır. İlkokul ve ortaokulu... 4.5 5

Hiç yorum yok: