Biyografi Ara

Ahmet Taner Kışlalı Kimdir? Biyografi

 

Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı, 10 Temmuz 1939 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. Babası Ziraat Bankası veznedarı Hüsnü Bey, annesi Kilis Kemaliye İlkokulu öğretmeni Lütfiye Hanım'dır.

1951'de Kilis Kemaliye İlkokulu’nu bitirdikten sonra, 1957'de Kilis Ortaokulu’nu ve Kabataş Erkek Lisesi’ni tamamladı. Kabataş Erkek Lisesi'nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanmış, okurken bir yandan da Yeni Gün'de spor muhabirliği yapmıştır.

Ahmet Taner Kışlalı, 1962-1963 yılları arasında Yenigün Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü de yapmıştır. Paris Üniversitesi'nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında Modern Türkiye'de Siyasi Güçler başlıklı doktorasını yaptı. Fransa'da tanıştığı Bordo'lu Nicole (Nilgün Kışlalı) ile 1968 yılında evlenen Kışlalı'nın, bu evlilikten 2 kızı oldu. Hacettepe Üniversitesi'nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başlamıştır. Askerlik dönüşü üniversiteye kabul edilmemiş, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçen Ahmet Taner Kışlalı 1972 yılında doçent olmuştur.

1971-1977 yılları arasında Yankı dergisi'nde yazdığı yazılarla CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dikkatini çekmiş ve 1977 yılında CHP listesinden İzmir milletvekili seçilmiştir. 1978'de Ecevit hükümetinde kültür bakanı olarak görev yapmıştır. Kültür Bakanlığınca'nca Ulusal Kültür dergisini yayımlatmıştır.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988'de profesörlüğe yükselmiştir. 1991 sonunda Cumhuriyet gazetesinde Haftaya Bakış başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı.

1995 yılında Antalya yolunda birlikte geçirdikleri trafik kazasında eşini kaybeden Ahmet Taner Kışlalı, 1997 yılında 2. evliliğini Nilüfer Kışlalı ile yaptı. Bu evlilikten 3. kızı Nilhan Nur doğdu.

Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09.40'da Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Akit gazetesi suikastten önce hakkında bir haber yapmış ve Kışlalı'nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vermişti.

Ahmet Taner Kışlalı Suikastı - Bombalı Saldırı
Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 tarihinde saat 09:40'da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı. 06 GK 377 plakalı aracına yönelen Kışlalı, arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Sol kolu kopan Kışlalı site bekçisi Arif Emirhan Kılıç tarafından Bayındır Hastanesi'ne götürüldü. Saat 10:02'de kalp koroner atışı durmuş, nabzı hızlanmış ve bilinci kapanmış bir şekilde Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi. Ölüm raporu yine Hasan Karakış tarafından hazırlandı ve Dr. Ersin Kaya tarafından basın açıklamasıyla bildirildi. Mezarı Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndadır.

Ahmet Taner Kışlalı, 1999 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Ahmet Taner Kışlalı Başlıca Eserleri

1968 Modern Türkiye’de Siyasi Güçler (Forces politiques dans la Turquie moderne)
1974 Öğrenci Ayaklanmaları
1987 Siyaset Bilimi
1991 Siyasal Sistemler - Siyasal Çatışma ve Uzlaşma
1993 Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği
1994 Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi
1995 Seçimsiz Demokrasi
1997 Bir Türkün Ölümü
1999 Ben Demokrat Değilim
Ahmet Taner Kışlalı Kimdir? Biyografi Ahmet Taner Kışlalı Kimdir? Biyografi Biyografistan Ahmet Taner Kışlalı Hayatı, Ahmet Taner Kışlalı Eserleri, Ahmet Taner Kışlalı Biyografi, Ahmet Taner Kışlalı Suikastı ve hakkında bilgi Ahmet Taner Kışlalı , 10 Temmuz 1939 yılında Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. Babası Ziraat Bankası veznedarı Hüsnü Bey, annesi Kilis Ke... 4.5 5

Hiç yorum yok: