Biyografi Ara

Ülkü Tamer Kimdir? Biyografi

 

Ülkü Tamer
Ülkü Tamer, 20 Şubat 1937 yılında Gaziantep'te doğdu. 1958 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. Yayıncılık, oyunculuk ve çevirmenlik yaptı ve 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri oldu.

İkinci Yeni'ye, bu akımın ana karakteristikleri oluştuktan sonra dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle dikkati çekti. Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı.

İlk şiiri 1954 yılında Kaynak Dergisi'nde yayınlanan "Dünyanın Bir Köşesinden Lucia" oldu.Daha sonra; Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi dergilerde şiirleri yayınlanan Ülkü Tamer 1967 yılında Yeditepe Şiir Armağanı'nı kazandı.

"İkinci Yeni'nin, çağdaş İngiliz şiirini yakından izleyen, çeviriler yapan, Batı etkilerine açık bir şairiydi. Özellikle 1960'lı yılların 2. yarısında yazdıkları ile kapalı şiir anlayışının kusursuz örneklerini verdi. Toplumsal sorunlara yönelirken de şiirin düzeyini düşürmedi." (Memet Fuat, 1985)

Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle 1965'te TDK Çeviri Ödülü'nü kazanan Ülkü Tamer, Harry Potter ve Felsefe Taşı kitabının türkçe çevirisini yaptı.

1991 yılında Allaben Öyküleri ile Yunus Nadi Öykü Ödünü alan Ülkü Tamer, ayrıca Ahmet Kaya 'nın An Gelir ve Başkaldırıyorum albümlerinde seslendirdiği "Üşür Ölüm Bile" ve "Gül Dikeni" şarkılarının sözleri Ülkü Tamer'e ait şiirlerden oluşmaktadır.

Zülfü Livaneli'nin seslendirdiği; Memik Oğlan, Güneş Topla Benim İçin eserlerinin de söz yazarıdır.

Ülkü Tamer Eserleri (Bazıları)

Ülkü Tamer Şiir Kitapları


1959 Soğuk Otların Altında
1960 Gök Onları Yanıltmaz
1962 Ezra ile Gary
1965 Virgülün Başından Geçenler
1966 İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür
1974 Sıragöller
1981 Seçme Şiirler
1986 Yanardağın Üstündeki Kuş
Ülkü Tamer Kimdir? Biyografi Ülkü Tamer Kimdir? Biyografi Biyografistan Ülkü Tamer Hayatı, Ülkü Tamer Biyografi, Ülkü Tamer Eserleri ve hakkında bilgi.. Ülkü Tamer , 20 Şubat 1937 yılında Gaziantep'te doğdu. 1958 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. Yayıncılık, oyunculuk ve çevirmen... 4.5 5

Hiç yorum yok: