Biyografi Ara

Nilgün Marmara Kimdir? Biyografi

 

Nilgün Marmara
Nilgün Marmara, 13 Şubat 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde bitirip, yüksek öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

Sylvia Plath üzerine incelemeler yaptı. Plath'ın bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışı genç şairi etkiledi. Nilgün Marmara, şiirlerinde çoğunlukla, 1. tekil kişinin düşle gerçek arasında gidip gelen, kırılgan izleklerini kullandı.

Çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı. Küçük İskender, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Cezmi Ersöz, Ece Ayhan, Gülseli İnal, Onur Göknil ve Serdar Aydın gibi şairleri derinden etkiledi.

Sylvia Plath sevgisi, Nilgün Marmara'yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi.

Nilgün Marmara, 13 Ekim 1987 tarihinde henüz 29 yaşındayken "yaşama karşı ölüm" dedi ve intihar etti. Kırmızı Kahverengi Defter adıyla yayınlanan günlüğünde "hayatın neresinden dönülse kârdır" ifadesi yer almaktadır.

Nilgün Marmara Eserleri

Şiir

1988 Daktiloya Çekilmiş Şiirler
1990 Metinler

Günlük

1993 Kırmızı Kahverengi Defter (Gülseli İnal tarafından hazırlandı)

İnceleme

1985 Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi (Dost Körpe tarafından 20 yıl sonra Türkçeye çevrildi)
Nilgün Marmara Kimdir? Biyografi Nilgün Marmara Kimdir? Biyografi Biyografistan Nilgün Marmara Hayatı, Nilgün Marmara Biyografi, Nilgün Marmara Eserleri ve hakkında bilgi Nilgün Marmara , 13 Şubat 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde bitirip, ... 4.5 5

Hiç yorum yok: